Etiyopyalı yetimler hayallerini tuvallere yansıttı

2018-11-05 |
Etiyopyalı yetimler hayallerini tuvallere yansıttı

Yetim Vakfı tarafından 3 kıta ve 13 ülkede hayata geçirilen "Hayallere Değen Resimler" projesi, Etiyopya'nın Kofele kasabasındaki Yalova Yetimhanesi'nde yaşayan yetim çocuklarla buluştu. Yaklaşık 3 gün boyunca Proje Yazarı ve Koordinatör Canan Doğru, Sanat Yönetmeni Meryem Büşra Orhan, Ressam İlhami Atalay ve Sosyal Hizmet Uzmanı Furkan Can ile resim çalışmaları yapan çocuklar, hayallerini, beklentilerini ve düşüncelerini resimlerle anlattı.

Ülke ülke geziyorlar

Koordinatör Canan Doğru, AA muhabirine, ülke ülke gezerek hakim olan yetim algısını değiştirmeyi, çocukların da mutlu olabileceği, üretebileceği bir alan oluşturmayı, her çocuğun içinde taşıdığı cevheri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. "Resim yapmak için gittiğimiz her ülkede karşılaştığımız duygusal manzara aynı. Ülkelerin yaşam koşulları ve eğitim şartları çocukların yüzünü pek güldürmüyor." diyen Doğru, bu sorunlara bir de yetimlik eklendiğinde çocukların kendine güven duymamaya başladığını belirtti. Çalışmalarda ilk kez fırçayı eline alan, ilk kez renkleri birbirine karıştırarak resim yapan çocukların resim yapma azminden çok mutlu olduklarını ifade eden Doğru, "Her bir tabloya umutlarını, hayallerini, Türkiye'ye olan sevdalarını yansıttılar." dedi.

Her ülkeden bir çocuğun hayali gerçek olacak

"Hayallere Değen Resimler" projesinde savaş, doğal afet, hastalık, yoksulluk, açlık ve kuraklıktan kaynaklanan duygu ve hayallerini resimlerle anlatan çocukların çizimlerinin analizi yapılıyor, çocuklara, ardından psikososyal destek veriliyor. Çocukların yaptığı resimler, 20 Kasım'da İstanbul Fatih'teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde yapılacak sergi açılışı ve belgesel sunumundan sonra satışa sunulacak. Ayrıca, proje kapsamında her ülkeden bir çocuğun hayali de gerçeğe dönüştürülecek. ANADOLU AJANSI