Bu Ramazan Kalbine Dokun

Ramazan, iyiliklerin en çok yapıldığı; gönüllerin en çok fethedildiği ay. Zekâtlarınız ve bağışlarınızla 21 ülkede, on binlerce gönle dokunacağız.
12.02.2024 |

2024 YETİM VAKFI RAMAZAN ÇALIŞMALARI

Yetim Vakfı’nın kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Vakfımız, Türkiye ve dünya üzerinde yetim yavrularımızın sevgi ve şefkatle, ruh ve beden sağlığı bütünlüğü içerisinde büyüyüp gelişmesine katkıda bulunmak gayesiyle 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’ne tekabül eden 10 Haziran 2017’de kurulmuştur.

Yetim Vakfı olarak bizler, sayıları 2.5 milyara ulaşan ve dünya çocuk nüfusunun %40’ını oluşturan yetim, öksüz, kayıp, buluntu ve sosyal yetim yavrularımızı “yetim” kavramına dâhil ediyor; yetim annelerini destek kapsamında değerlendiriyoruz. Sunmuş olduğumuz hizmetlerde yaş sınırı gözetmiyor; yetim yavrularımızın ellerini, ilk çocukluktan başlayıp kendi ayakları üzerinde duracakları zamana kadar bırakmıyoruz. Aynı zamanda yetim yavrularımızı sürekli ve dönemsel yardımlarla desteklemeye devam ediyoruz.

Annesini, babasını veya her ikisini kaybetmiş yavrularımızın veya ailelerinin, yaşadıkları kayıpla başa çıkabilmeleri ve bu kaybın psikolojik etkisini hafifletebilmeleri için onlara düzenli olarak psikososyal destek veriyor ve sosyal hizmet yardımları sunuyoruz. Yanı sıra “sponsorluk destek, kardeş aile, sırada iyilik var” gibi sürekli projeler ve “sokağıma şenlik geldi, kalkındırma, kış ve kırtasiye” gibi dönemsel projeler yürütüyoruz.

Yetim Vakfı, bu yıl Ramazan çalışmaları kapsamında hangi faaliyetlerde bulunacak?

2024 yılı Ramazan çalışmalarımıza “Bu Ramazan Kalbine Dokun” diyerek başladık ve yetim yavrularımızın kalbinde bir nebze de olsa sevinç, mutluluk olabilmek için kollarımızı sıvadık. Bu sene Türkiye’yle birlikte 20 ülkede olacağız. Ve önceliğimiz hayırsever bağışçılarımızın kumanya, Ramazan çocuk paketi, iftar, bayramlık, zekât, fitre ve fidye desteklerini yetim yavrularımıza ve ailelerine ulaştırmak olacak.

Yanı sıra, her sene olduğu gibi bu sene de 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde bir basın açıklaması yapacak, Filistin’de Çocuk Olmak adlı bir rapor yayınlayacak ve aynı gün çocuklarımızla Neslişah Kültür Merkezi’nde geleneksel oyunlarımızı oynayarak “yetimin” sesi ve mutluluğu olmaya çalışacağız.

Ramazan ayı içerisinde 3.000 yeni yetim yavrumuzu sponsorluk destek sistemimize alarak üniversite tahsillerini bitirinceye kadar desteklemek istiyoruz.

Yetim Vakfı Ramazan döneminde hangi gruplara ulaşmayı hedefliyor?

Önceliğimiz elbette ki yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim yavrularımız olacak. Tabii bu çocuklarımızın 1 milyarından fazlası yetimhanelerde, yetim aile yerleşkelerinde veya kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlarda kalıyor. Hedefimiz bu çocuklarımızın bulunduğu ülke ve bölgelerde de Ramazan çalışmaları gerçekleştirmek olacak.

Yetim Vakfı Ramazan kapsamında hangi ülkelerde çalışacak?

2024 yılı Ramazan ayında 21 ülkede çalışma yapmayı planlıyoruz. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

• Afrika’da Burkina Faso, Çad, Mali, Sudan, Togo, Tunus
  • Balkanlar’da Arnavutluk, Bosna-Hersek
  • Asya’da Afganistan, Arakan, Azerbaycan, Bangladeş, Sri Lanka, Nepal
  • Ortadoğu’da ise Filistin, Lübnan, Irak, İran, Suriye, Yemen ve Türkiye

Yetim Vakfı’nın Ramazan organizasyonuyla ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

İhtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz ve sosyal yetim çocuklarımıza ve ailelerine hayırseverlerin emanetlerini ulaştırırken bunu öncelikle ibadet bilinciyle yapıyor ve asıl maksadın Allah’ın rızasını kazanmak olduğunu her zaman birbirimize telkin ediyoruz.

Ramazan çalışmalarını yaparken en önemli hedeflerimizden biri de İslam coğrafyasının farklı yerlerinde yaşayan yetim yavrularımıza ve ailelerine moral vermek, onlara motivasyon kaynağı olmak ve yaşama sevincini yeniden kazandırmak. Onların acil ve temel ihtiyaçlarını giderebilmek. Ayrıca yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmak için çalışan misyonerlere karşı bir etki oluşturabilmek. Kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilmek ve yetim yavrularımızla ilgili yeni projeler hazırlayarak bunları hayırsever insanların gündemlerine taşıyabilmek.

15 Ramazan Dünya Yetimler Günü hakkında bilgi verir misiniz?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 9-11 Aralık 2013 tarihleri arasında Gine’nin başkenti Conakry’de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40. oturumunda, her yıl Ramazan ayının 15. gününün Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesini karara bağladı. Daha sonra bu kararını, bünyesindeki bütün sivil toplum ve hayır kuruluşlarına iletti. Onlara, her Ramazan’ın 15’inde, uluslararası kamuoyunu yetim gerçeği konusunda bilinçlendirmeleri ve yetim çocuklara yönelik çeşitli branşlarda sosyal proje başlatmaları konusunda çağrıda bulundu.

Bizler de her sene 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde yetim çocuklar gerçeğine dikkat çekmeye çalışıyor; devletlerin, çatı kurumların ve STK’ların sahici projelerle çocukların hayatlarına dokunmasına ve bu çalışmaların bütün yıla yayılmasına vesile olmaya gayret ediyoruz.

Yeri gelmişken Dünya Yetimler Günü’nün bizler için başkaca bir anlamı olduğunu da burada ifade etmek isteriz: O da kuruluşumuzun, Dünya Yetimler Günü’nün dördüncü senesine denk geldiği ve bu önemli günün kuruluşumuza ayrıca bir anlam kattığıdır.

15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde Yetim Vakfı ne gibi faaliyetlerde bulunacak?

Bu sene 25 Mart’a denk gelen 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde birbirinden anlamlı etkinliklerle kamuoyunun gündemine “yetim” gerçeğini taşımak istiyoruz.

İlk olarak bir basın toplantısı düzenleyecek ve Filistin’de Çocuk Olmak başlığıyla hazırladığımız raporu sunacağız. Filistin’de Çocuk Olmak raporuyla, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail soykırımı sonucu binlerce masum çocuğun yetim kaldığına ve öldürüldüğüne dikkat çekmek istiyoruz.

Aynı gün yetim yavrularımızla Neslişah Kültür Merkezi’nde bir araya gelecek ve onlarla eğlenceli bir gün geçireceğiz. Gün sonunda hep birlikte Edirnekapı Mihrimah Camii avlusunda iftar edecek ve onlara hediyeler dağıtarak evlerine uğurlayacağız.

Ayrıca her sene 15 Ramazan’ı içine alan hafta, Cuma hutbelerinde yetim konusuna yer verilmesi için bilgilendirme yapıyoruz. İİT bünyesinde bir “Yetim Çocuklar Komisyonu” ve “Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü” kurulması konusunda tekliflerimizi yineliyoruz. İslam dünyasıyla ilgili öncülüklerimiz de genellikle şu başlıklar altında oluyor:

• İslam ülkelerinin Cuma hutbesinde “yetim” konusuna yer vermesi
  • Yetimhane ve yetim evlerinin ziyaret edilmesi
  • Çocuklara kitap, oyuncak, bayramlık gibi hediyeler verilmesi
  • Çocuklara için kalıcı faaliyetler yapılması

Yetim Vakfı Ramazan çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?

Öncelikle proje yapacağımız ülkeleri belirliyoruz. Bu ülkeleri tespit ederken bizler için en önemli etken, ülkelerdeki yetim çocukların tablosu oluyor. Bu nazarla baktığımızda dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve istatistiklere göre dünyadaki her üç yetimden ikisine ev sahipliği yapan Afrika kıtası öne çıkıyor. Bunu da doğal afetlerin sıkça yaşandığı ve yoksulluğun kendini gösterdiği Güneydoğu Asya; savaşların ve krizlerin ortaya çıktığı Ortadoğu; daha sonra da Balkanlar ve Kafkasya takip ediyor.

İkinci olarak hangi alanlarda, kaç yetim yavrumuza ve ailesine ulaşacağımıza dair bir fizibilite çalışması yapıyor ve bunlar için fonlar oluşturuyoruz. Ramazan çalışmalarıyla ilgili hazırladığımız projeleri, Türkiye’de ve yurt dışında fon sağlama potansiyeli bulunan hayırsever kişi, kurum ve kuruluşlara sunuyor ve fonlarımızı temin ediyoruz.

Üçüncü olarak faaliyetlerin yoğunluğuna göre ülkelerde görev alacak ekipleri oluşturuyoruz. Ekipler, vakfımızın çeşitli kurullarına üye olanlardan, çalışanlardan, gönüllülerimizden, gazeteci ve yazarlardan oluşuyor. Çalışmalarını tamamlayan ekipler geri döndüklerinde; gözlemlerini ve seyahat sırasında aldıkları notları raporlayıp çektikleri video ve fotoğrafları arşivliyor ve vakfımızın ilgili komisyonu ile paylaşıyor. Bu geri bildirim ve raporlar, bizim nezdimizde ihtiyaçların tespit edilmesi ve projelendirilerek hayırseverlerin gündemine sunulması anlamında büyük önem taşıyor.

Ramazan çalışmaları sürecinde kardeş kurumlardan destek alıyor ve projelerimizi onlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ramazan ayı girmeden önce faaliyet alanlarımız hakkında kendilerini bilgilendiriyor, gerekli hazırlıklar tamamlandığında, onların da desteğiyle projelerimizi uyguluyoruz.

İhtiyaç sahibi olan yetimleri ve ailelerini nasıl tespit ediyorsunuz?

Yetim Vakfı olarak yıl içerisinde zaten çalışma yürüttüğümüz ve ulaşmayı hedeflediğimiz ülkeler var. Bu ülkelerde, farklı alanlarda bir takım projeler gerçekleştiriyor, araştırmalar yapıyor ve fizibilite çalışmalarına kesintisiz devam ediyoruz. Dolayısıyla bütün bu çalışmalarımız, bizleri bir nevi Ramazan dönemine de hazırlamış oluyor.

Kardeş kuruluşlarımızın da desteğiyle, çalışma yaptığımız ülkelerdeki ihtiyaç sahibi yetim, öksüz ve sosyal yetim olan veya yetimhanelerde kalan çocukları tespit ediyoruz. Daha sonra faaliyetlerimizi tespit ettiğimiz kitle üzerinde yoğunlaştırıyor ve önceliğimizi onlara veriyoruz.

“Ramazan ayında yetimler için neler yapabilirim?” diyenlere tavsiyeniz nedir?

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında bulunan yetim yavrularımıza ve ailelerine ulaştırmak üzere hazırlanan kumanya, çocuk paketi, bayramlık, iftar, zekât, fitre ve fidye gibi bağış kalemlerimiz var. Dileyen herkes, az çok demeden bu alanlarda bağış yapabilir ve bir yetimin bayram sevincine, yüzünün gülmesine vesile olabilir. Katkıda bulunmak isteyen hayırseverlerimiz için bu sene belirlediğimiz fiyatlar şöyle:

• Kumanya: 900 ₺
  • Ramazan çocuk paketi: 250 ₺
  • Bayramlık: 1.000 ₺
  • İftar: 130₺
  • Fitre ve fidye: 130 ₺

Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. Vakfımızın resmî web adresi olan yetimvakfi.org.tr’den ilgili hesaplara ulaşıp bağış yapılabilir. Yine web sitemizde buluna IBAN ve SWIFT kodları kullanılarak havale yapılabilir.

Ramazan ayında aynî destek kabul ediyor musunuz?

Evet. Kıyafet, gıda, oyuncak ve kırtasiye türlerinde aynî destek kabul ediyoruz.

Kısa mesaj yöntemiyle yetimlere destek verilebiliyor mu?

Dileyen herkes YETİM yazıp 9868’e göndererek 10₺; FİTRE yazıp 8868’e göndererek 70₺ bağış yapabilir.

Yetim Vakfı’nın Ramazan faaliyetlerine sosyal medya üzerinden nasıl destek verebiliriz?

facebook/yetimvakfi, twitter/@yetimvakfi, instagram/yetimvakfi hesapları aracılığıyla sosyal medyada yaptığımız paylaşımlara destek verebilir, kişisel hesaplar üzerinden çalışmalarımızın duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Bağış yapmak için: https://bagis.yetimvakfi.org.tr/donate

• 12.02.2024

Yetim Vakfı 500 Binden Fazla Depremzedeye Ulaştı

Afetin ilk gününden itibaren 600’e yakın gönüllü ve 150’yi aşkın araçla birlikte Adıyaman ve Hatay’da bulunan koordinasyon merkezlerimiz üzerinden 60 TIR’lık insani yardım malzemes

• 06.02.2024

Yetim Vakfı'nın 2023 Karnesi İyiliklerle Dolu

33 Ülkede 1 Milyon 432 Bin 659 Kişinin Yüzü Güldü Yetim çocuklar için koştuğumuz bir seneyi daha geride bıraktık.

• 02.01.2024