Finlandiya

Yözölçümü: 338.145 km²

Nüfus: 5.552.350

Yönetim Biçimi: Parlamenter Demokrasi

Bir Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya, doğudan Rusya, batıdan İsveç ve Baltık Denizi, kuzeyden Norveç ile çevrilidir. Nüfusun %90’ı Fin, %5’i İsveçli, %1.5’i Rus, %3.5’i diğer etnik gruplardan oluşmaktadır. Halkın %71’i Hristiyan, %26’sı ateist, %3’i ise diğer inançlara mensuptur. Resmî dili Fince olmakla birlikte İsveççe ve Rusça da yaygın olarak konuşulan diller arasındadır.

Çocuk sağlığı konusunda en üst sıradaki AB ülkelerinden biridir. Bu kısmen okul öncesi gündüz bakımı, okul eğitimi ve sağlık hizmetlerinin kamu tarafından sağlanmasıyla ilgilidir. Ülkede 0-14 yaş arası çocukların nüfusu 874.040, 15-24 yaş arası gençlerin nüfusu 609.550’dir. Finlandiya eğitim reformu açısından oldukça zengin bir ülkedir. Yıllar içinde eğitim sistemlerinde tamamen devrim yaratan bir dizi yeni ve basit değişiklikler yapmıştır. Finlandiyalı eğitimcilerin öncelikleri, eğitimin eşitsizliği dengelemek için bir araç olması, bütün öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi, sağlık hizmetlerine erişimin kolay olması, psikolojik danışmanlık ve kişisel rehberliklerin olmasıdır.

Eğitim hayatı yedi yaşında başlar. Zorunlu temel eğitim dokuz yıldır. 16 yaşından sonra eğitim hayatına devam edip etmemek öğrencinin iradesine bırakılmıştır. Finli eğitimcilere göre bu, küçük bir ayrıntı gibi görünse de öğrencileri özgürleştiren ve onların kendilerini hapishanede gibi hissetmemelerini sağlayan bir durumdur. Ülkede okuma yazma oranı %100’dür.

Finlandiya’da yenidoğan her 1.000 bebekten 19.9’u, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 2.4’ü ve her 100.000 anneden 5.6’sı hayatını kaybetmektedir. Bulaşıcı hastalıklara bağlı ölüm oranı %2, bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölüm oranı ise %92.9’dur.

Ülkede çocukların başlıca sorunu fiziksel istismar, alkol tüketimi ve ayrımcılıktır. Finli ergenler tarafından tüketilen alkol miktarı Avrupa ortalamasının üzerindedir. Ülke Rusya, Baltık bölgesi, Kafkasya, Asya, Afrika ve Karayipler’den gelen insanların geçiş yolu üzerindedir. Dolayısıyla mülteciler ve sığınmacılar için hayat, Finlandiya’nın yerli halkı kadar kolay değildir. Bu çocuklar fiziksel istismara uğramakta veya dilencilik yapmaya zorlanmaktadır.

Yetimhanelere yerleştirilen çocukların sayısı oldukça fazladır. Bu kurumların yeterli işlevsel kapasiteye sahip olmaması istismarları arttırmaktadır. Bakımevlerinde büyüyen çok sayıda çocuk, uygun bir eğitime ve psikolojik desteğe erişememektedir. 2008 yılında yaklaşık 16.000 çocuğun bakıma muhtaç olduğu bildirilmiştir.

Destek alan, alkolizme bağlı sorunlar yaşayan ailelerin çoğunda ruh sağlığı problemleri, aile içi şiddet veya yetersiz ebeveynlik sık görülmektedir. Finlandiya’da 15-25 yaşındakiler arasındaki intihar oranı, Avrupa Birliği’ndeki en yüksek oranlardan biridir. Ayrıca yoksul ailelerin çocuklarının %70’i dışlanmakta ve psikolojik şiddet görmektedir.

Finlandiya’da çocuk yoksulluk %4 olmakla, OCED ülkelerindeki en düşük oranlardan biridir. Bunun nedeni Finlandiya’nın annelere kamuda günlük bakım ücreti vermesi ve 17 yaşın altındaki çocuklara ödenek sağlamasıdır.

Ülkede bakıma ihtiyacı olan yaklaşık 16.000 çocuk bulunmaktadır. Finlandiya Çocuk Ombudsmanı’na göre en çok sorun yaşanan aileler üzerine yoğunlaşmak ve tedbirler almak gerekir. İçinde yetimhane olan yerler Kokkola, Mikkeli, Porvoo, Hyvink, Sein, Kouvola, Rovaniemi, Kotka ve Lappeenranta’dır.

KAYNAKÇA:

Forum COP26 Live. “10 reasons why Finland’s education system is the best in the World”. https://www.weforum.org/agenda/2018/09/10-reasons-why-finlands-education-system-is-the-best-in-the-world. (14.11.2021).

Humanium. “Children of Humanium”. https://www.humanium.org/en/finland/. (14.11.2021).

Knoema. “Finland” https://knoema.com/atlas/Finland. (14.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Finland Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/finland. (14.11.2021).

Statista. “Total population of Finland from 2015 to 2020, by age group”. https://www.statista.com/statistics/521152/population-of-finland-by-age/. (14.11.2021).

The Borgen Project. “5 Facts About Poverty in Finland”. https://borgenproject.org/facts-about-poverty-in-finland/. (14.11.2021).

Worldometer. “Finland population”. https://www.worldometers.info/world-population/finland-population/. (14.11.2021).

• 20.11.2021