Koronavirüs tüm dünyayı, her alanda etkilemeye devam ediyor. Yetişkinler olarak bizler virüs önemleri ile hayatımızı-alışkanlıklarımızı büyük oranda değiştirdik ve bu yeni duruma adapte olmaya çalışırken bir yandan da kaygılarımızla baş etmeye çalışıyoruz. Çocuklar da aslında süreçten direkt olarak etkilendiler ve hummalı gündemi bir şekilde duyuyor-izliyorlar. Bunun sonucu olarak onlarda da kaygı işaretlerini fark ediyoruz. Bu yazımızda ebeveynlere çocuklarının kaygılarına dair pratik bilgiler ve öneriler sunmak istiyoruz.

“Çocuğum virüs hakkında çok kaygılı, ne yapmam lazım?”

Herhangi bir korku-kaygı-kriz durumunda çocuklar esasen ebeveynlerine, onların duruma verdikleri tepkilere bakar.

Eğer ebeveyn kendisi korkmuş ve kaygılı ise çocuk “demek ki korkmam gereken bir durum var” hissi ile korkar-kaygılanır; eğer ebeveyn sakin ise “demek ki sorun yok” hissi ile sakin kalabilir.

Önemli nokta şudur; özellikle de küçük çocuklar, bizim ne dediğimizden daha çok, sözsüz mesajlarımızı algılar-oraya odaklıdırlar. Biz virüsten hiç söz etmesek veya bahsi geçince “Aman canım bir şey yok, korkmana gerek yok” benzeri cümleler kursak da bizim kaygımızı beden dilimizden, ses tonumuzdan, mimiklerimizden, davranışlarımızdan çocuklar çok kolay algılarlar.

Dolayısıyla, çocuğun kaygısı için önce ebeveynin kendi kaygısını düzenlemeye ihtiyacı vardır. Yetişkin olarak bizler ne kadar güvende hisseder ve kaygımızı düzenleyebilirsek çocuk o kadar rahatlayabilecektir.

“Peki kendi kaygımı nasıl düzenleyebilirim?”

En basit ve hızlı kaygıyı kontrol etme-gevşeme-rahatlama tekniklerinden biri nefes egzersizleridir.

• Kaygılandığınızı hissettiğinizde nefesinize odaklanın ve burnunuzdan nefes alıp, ağzınızdan (aldığınız nefesten daha fazlasını) yavaşça vermeyi deneyin. Bunu bir kaç kere yapın.
    • Bir balonu şişiriyormuş veya elinizdeki bir sıcak çorbayı üflüyormuşsunuz gibi, çocuğunuzla birlikte bu nefes çalışmasını yapabilirsiniz.
  • Kendi kaygınızı düzenledikten sonra çocuğunuzla gün içinde çok kısa vakitler de olsa ikinizin de sevdiği-keyif aldığı ve eğlendiğiniz özellikle hareketli oyunlar (saklambaç, yakalamaca gibi) oynayabilirsiniz.