BU BAYRAM YETİME KURBAN

Kurban vekâletlerinizi 21 ülkede yerine getirecek, 400 bini aşkın yetim ve ihtiyaç sahibine emanetlerinizi ulaştıracağız.

2022 Kurban Bayramı’nda kesim yapacağımız ülkeler:

Afrika’da Burkina Faso, Çad, Mali, Sudan, Togo; Balkanlar’da Arnavutluk, Bosna-Hersek; Güney ve Güneydoğu Asya’da Bangladeş, Bangladeş/Arakan mülteci kampları, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Filipinler/Moro; Kafkasya ve Orta Asya’da Afganistan, Azerbaycan; Ortadoğu’da Lübnan, Irak, İran, Suriye, Türkiye, Yemen.

Sıkça Sorulan Sorular

Yetim Vakfı, kurban döneminde hangi faaliyetleri gerçekleştirecek?

Yetim Vakfı olarak 2022 yılı kurban döneminde “Bu Bayram Yetime Kurban” sloganıyla yola çıktık. Hayırseverlerimizin kurbanlarını, yine onların emanetleri olan bayramlık, zekât ve nakdî desteklerini yetim yavrularımıza ve ailelerine ulaştırma gayretinde olacağız.

Yetim Vakfı, kurban faaliyetleri kapsamında hangi gruplara ulaşmayı hedefliyor?

Vakfımızın çalışma alanına dahil olan yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim kapsamına giren 1 milyarı aşkın oldukça geniş bir kitle bulunuyor. Bu çerçevede yetim ve öksüz çocuklarımız ve onların aileleri, yetimhaneler, yetim aile yerleşkeleri, kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlar ile evler ve anne babaları olsa dahi onların sevgi, şefkat ve ilgisinden mahrum olan sosyal yetimlerimizin bulunduğu ülkelerde ve bölgelerde kurban çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.

Yetim Vakfı’nın kurban faaliyetleriyle ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

Vakfımız kurban faaliyetlerini gerçekleştirirken yapılanın öncelikle bir ibadet ve en temel maksadın Allah’ın rızası olduğu bilinciyle hareket ediyor. Bunun haricinde ihtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz ve sosyal yetim durumundaki çocuklarımıza ve ailelerine, belki senede bir defa yiyebildikleri eti ulaştırma ve hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmelerinde onlara aracı olma fonksiyonunu icra ediyor. Ayrıca Kurban Bayramı’nı on binlerce kardeşimizle birçok ülkede ve bölgede birlikte eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirme, İslam coğrafyasının farklı yerlerinde yaşayan kardeşlerimiz için bir moral ve motivasyon sağlayabilme umudu taşıyor. Bunun yanı sıra yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmaya çalışan misyonerlerin faaliyetlerine karşı bir etki oluşturabilme, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilme ve yetim yavrularımızla ilgili acil projeleri ülkemizdeki hayırseverlerin gündemlerine taşıyabilme gayreti taşıyor.

Yetim Vakfı, kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?

Gidilecek ülkelerin belirlenmesi: Öncelikle kurban çalışması için uygun olan ülkeler belirleniyor. Bu ülkelerin belirlenmesindeki en önemli etken, ülkedeki yetim çocukların tablosu oluyor. Bu şekilde bakıldığında dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası öne çıkıyor. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güney ve Güneydoğu Asya ile savaş ve kaos ortamının milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı Ortadoğu takip ediyor. Yine potansiyel kriz bölgeleri olarak öne çıkan Balkanlar ve Kafkasya da kurban kesim bölgelerimiz arasında yer alıyor.

Ekiplerin oluşturulması: Belirlenen ülke ve bölgelerde görev yapacak ekipler, ülkedeki faaliyetin yoğunluğuna göre oluşturuluyor. Ekipler vakfımızın çeşitli kurullarında bulunan kişileri, çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüleri, gazetecileri ve yazarları içine alıyor.

Partner kurumların hazırlıkları: Kurban çalışmalarımızı ilgili ülkelerdeki partner kurumlarla birlikte gerçekleştiriyoruz. Partner kurumlarımız kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.

Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci: Ülkeler hakkında daha önceki yıllarda yazılmış olan seyahatnameler ve güncel raporlar, görev yapacak ekiplere iletiliyor. Ayrıca kesim yapılacak kurban kadar vekâlet, ekip liderine veriliyor. Ekip, vekâlet adedince kurbanın kesimlerini tamamlıyor. Varsa bayramlık, zekât dağıtımları gibi sair görevler de tamamlanıyor.

Geri bildirim ve raporlama: Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen ekiplerimiz hazırladıkları seyahat notlarını, gözlem ve problemleri ilgili komisyona aktarıyorlar. İhtiyaçlar doğrultusunda yapılması gerekenlere dair ilgili dokümanlar teslim edilerek müzakereler yapılıyor ve projelendiriliyor.

Yetim Vakfı bu sene hangi ülkelerde kurban kesimi gerçekleştirecek?

Yetim Vakfı olarak bu sene 21 ülkede kurban kesimi gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Çalışma yapacağımız ülkeler aşağıdaki gibidir:

Ortadoğu: Lübnan, Irak, İran, Suriye, Türkiye, Yemen

Balkanlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek

Kafkasya, Orta Asya: Afganistan, Azerbaycan

Afrika: Burkina Faso, Çad, Mali, Sudan, Togo

Güney ve Güneydoğu Asya: Bangladeş, Bangladeş/Arakan Mülteci kampları, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Filipinler/Moro.

Yetim Vakfı kurban çalışma bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?

Kurban çalışması yapacağımız bölgelerin tespit edilmesinde ilgili bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülkelerde ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetimler ile yetimhaneler öncelikli olarak dikkate alınıyor.

Yetim Vakfı, ihtiyaç sahibi yetim, yetimhane ve yetim ailelerini nasıl tespit ediyor?

Çalışma yürüttüğümüz ve ulaşmayı hedeflediğimiz ülke ve bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeler, araştırma ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Kardeş kuruluşlarımızın da katkılarıyla ülkelerde ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz, sosyal yetimler ve yetimhanelerde bulunan en ihtiyaç sahibi gruplar belirleniyor ve faaliyetler daha çok buralardaki sorunların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılıyor. Kurban çalışmalarımız da öncelikli olarak bu alanlarda gerçekleştiriliyor.

Yetim Vakfı olarak kurban vekâletlerini nasıl alıyorsunuz?

Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini vakfımıza ulaştırıyor. Her konuda olduğu gibi vekâlette de aslolan kişinin niyeti ve iradesidir. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Bu sebeple, kurbanını kestirmek üzere vakfımıza başvuran hayırseverler, bu niyetlerini ortaya koymuş olurlar. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.

Kurban fiyatı ne kadar?

Bir kurban hissesinin bedeli yurt dışı için 1.500 TL, Türkiye ve Suriye için ise 3.200 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata tüm organizasyon giderleri dâhildir.

Kurban fiyatını nasıl belirliyorsunuz?

Kurban fiyatları dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden, kurban kesimi yapacağımız bölgeleri iki kategoriye ayırarak kurban fiyatlarını belirledik. Buna göre bağışçılarımız Türkiye ve Suriye kurbanları için 3.200 TL, diğer tüm bölgeler için ise 1.500 TL karşılığında kurbanlarını kestirebileceklerdir. Bu şekilde fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmalar engellenebilecek ve her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti ulaştırılabilecektir.

Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. yetimvakfi.org.tr adresinden bağışınızı yapabilirsiniz.

Kurbanlarımızın kesim fotoğraflarını ve video görüntülerini gönderebiliyor musunuz?

Hayır, bölge şartlarından ve son ana kadar gelen kurban bağışlarından dolayı maalesef böyle bir çalışma imkânını bulamıyoruz. Dağıtım yapılan ülkelerde ve bölgelerde çektiğimiz fotoğraf ve video görüntülerini web sayfamızda ve Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarımızda görebilirsiniz. Kesim bilgisini ise sistemimize kayıtlı telefon numaranıza SMS yoluyla bildiriyoruz. Fakat geçtiğimiz yıl bağışçılarımızdan bazılarının telefonlarının kurumlardan gelen mesajlara kapalı olması nedeniyle mesajın kendilerine ulaşmadığı bilgisini de hatırlatmakta fayda görmekteyiz.

Aynı anda birçok ülkede kurban kesimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Aynı anda birçok ülkede kurban kesimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Vakfımız birçok ülkede partner kuruluşlar vasıtasıyla kurban organizasyonu gerçekleştirmektedir. Bu kurumlar, kurban bayramı öncesi dağıtımı yapılacak bölge, kasaba ve köylerde ihtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz çocuk, sosyal yetim ve ihtiyaç sahibi kimseleri tespit edipkurbanlık olmaya haiz hayvanların satın alımı, kesimi ve dağıtım organizasyonunun planlamasını yapmaktadır. Bu ön hazırlıkların ardından kurbanların kesimlerine refakat edecek olan Yetim Vakfı görevlileri, kesecekleri kurban miktarınca vekâleti alarak bayram öncesinde kesim yapılacak ülkelere gitmekte ve burada kardeş kuruluşlarımız nezaretinde, bayram namazının akabinde başlayarak kurban bayramının üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesimleri yapmakta ve dağıtımları gerçekleştirmektedirler.

Mükellef olan kişi kurbanını dilediği yerde kestirebilir mi?

Hayırseverlerimiz kurbanlarını vakfımızın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden -ülke kotaları dâhilinde- diledikleri ülkede kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi vakfımızın yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

Vekâlet sahibi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?

Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini vakfımız tarafından cep telefonlarına gönderilen kısa mesaj ile öğreniyorlar. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından vakfımızın genel merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaşıyor. Bu bilgilendirmenin ardından bağışçılarımıza kurbanlarının kesildiğine dair kısa mesaj gönderiliyor.

Kurban kesimleri kaç gün sürüyor?

Kurban kesimi bayramın ilk günü bayram namazından sonra başlıyor ve bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar tamamlanıyor.

Adak, akika ve şükür kurbanları da kurban bayramında kesilebilir mi?

Kurban Bayramı içerisinde adak, akika ve şükür kurbanlarının kesimleri de yapılıyor.

Kurban bağışı en son hangi güne kadar yapılabilir?

Kurban bağışları, bayramın 2. günü saat 23.59'a kadar yapılabiliyor.

Yardım kuruluşlarına kurban kesimi için vekâlet verilebilir mi?

Ülke içindeki veya dışındaki ihtiyaç sahipleri için kurban kesen kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurban olmaya haiz hayvanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.

Bir kurban bedelini tam olarak veremeyen kişi bunun daha azını kurban için verebilir mi?

Kurban bedeli yurt dışı için 1.500 TL, Türkiye ve Suriye için 3.200 TL olduğundan, bundan daha az verilecek miktar bir kurban bedeli için yeterli olmamaktadır.

Kurban ile birlikte çocuklar için bayramlık gönderilebilir mi?

Evet. Vakfımız yetim yavrularımızın kurban sevinçlerine bayramlık neşesini de katarak unutulmaz bir Kurban Bayramı yaşatmak istemektedir. Bu sebeple dileyen hayırseverlerimiz, kurban bağışlarıyla birlikte 300 TL ile bir bayramlık hediye edebilirler. Ayrıca kısa mesaj yoluyla BAYRAMLIK yazılıp 9868’e göndererek 10 TL katkı sağlayabilirler.

Çek ve senet gibi ödeme araçlarıyla kurban ödemesi yapılabilir mi?

Senet kabul edilmemektedir. En fazla 45 gün olmak kaydıyla çek kabul edilmektedir.

Kimler kurban kesmelidir?

Kurban kesmek, akıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim esnasında hayvanların birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

Kurban ne demek? Hükmü nedir?

Sözlükte “yaklaşmak”, “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilahî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş hem de Cenab-ı Hakk’a yaklaşmış olur.

Nasıl Bağış Yapabilirim?

Kurban Faaliyetlerimiz

2021 KURBAN BAYRAMI’NDA NELER YAPTIK?

2021 yılında “Kurban İbadet Yetim Emanet” diyerek kurban çalışmalarımıza başladık. Türkiye ile birlikte Afganistan, Bangladeş, Benin, Burkina Faso, Çad, Endonezya-Açe, Filipinler-Moro, Filistin, Gana, Moğolistan, Kenya, Mali, Nepal, Nijer, Pakistan, Sri Lanka, Somali, Suriye, Tanzanya, Tayland-Patani ve Togo olmak üzere 22 ülkede kurban kesimleri gerçekleştirdik.

Sizlerin vekâleti ve desteğiyle 2.754 hisse kurban keserek 137.150 ihtiyaç sahibi ve yetim ailesine ulaştık. Aynı zamanda 6 ülkede bayramlık dağıtarak, 11.600 yetim yavrumuzun yüzünü güldürdük.

Desteğiniz ve yanımızdaki varlığınız için teşekkür ederiz.