20.11.2021 | 
Meksika

Başkent: Meksiko

Yüzölçümü: 1.972.550 km²

Nüfus: 128.933.000

Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet

Kuzey Amerika’nın güneyinde yer alan Meksika’da İspanyolca ve yerel diller konuşulur. Nüfusun %92’si Hristiyan, %8’i diğer inançlara mensup veya ateisttir.

Okuma yazma oranı %94.9 olarak kayıtlara geçen ülkede, kişi başına düşen yıllık millî gelir 9.807 dolardır. İşsizlik oranı %3.4, yoksulluk oranı ise %46.2’de seyretmektedir. Yenidoğan her 1.000 bebekten 21’i, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 14’ü ve her 100.000 anneden 33’ü hayatını kaybetmektedir.

Meksika’da 14 yaşına kadar eğitim zorunludur. Hükûmetin çocukların %100’ünün eğitim almasını sağlamak için gösterdiği çabaya rağmen, öğretim kalitesi bunun için yeterli olmamakta ve birçok çocuğun okuldan ayrılmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sınıf içinde sosyal eşitsizlikler belirgindir. Ülkenin kuzeyindeki zengin ailelerin çocukları özel üniversitelere kolayca erişirken, güneydeki yoksul ailelerin bu imkânı olmayan çocukları genellikle okulu bırakmaktadır.

Meksika nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bu endişe verici rakam, toplumda yerleşik olan derin sosyal eşitsizlikleri ortaya koymaktadır. Çocukların 1/4’ünün yoksulluk içinde yaşadığı tahmin edilmekte; bu çocuklar haklarını koruma konusunda sayısız zorlukla karşı karşıya kalmakta; eğitime, sağlığa ve barınmaya erişimde zorluk yaşamaktadır.

Nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen yoksulluk, yüksek oranda çocuk işçiliğini ortaya çıkarmaktadır. Çocukların %15’i 12 yaşından itibaren çalışmakta; yaklaşık 3.500.000 çocuk, odun veya çimento taşıyarak veya hizmetçi olarak ailesini geçindirmektedir. Aynı işi yapan bir yetişkine kıyasla genellikle düşük ücret aldıkları için sömürülen çocuklar, zor koşullarda çalışmakta ve her gün sağlıklarını tehlikeye atmaktadır. Yıl boyunca veya hasat döneminde çalışan çocukların sadece bir kısmı eğitim sürecindedir. Ebeveynlerine yardım etmek için maaş almak, onlar için sadece başka bir masraf olan eğitim almaktan daha önemlidir.

Meksikalıların neredeyse Avrupalılarınkine eşit bir yaşam beklentisi olmasına rağmen, Meksika sağlık sisteminin birçok başarısızlığı vardır. Personel ve bakım kalitesi, özel ve kamu sağlık hizmetleri arasında farklılık gösterir. Bu nedenle, yoksul ailelerden gelen Meksikalı çocuklar, belirli hastalıklarla karşılaştıklarında genellikle yetersiz olan temel sağlık hizmetlerine erişebilmektedir.

Çocuk sağlığı durumunun en endişe verici göstergesi, çocukların %0.2’sini etkileyen AIDS’in varlığıdır. AIDS ile doğan çocuk sayısının her yıl 250 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Genellikle yoksulluk içinde yaşayan çocuklar, hem evde hem de okulda şiddete karşı savunmasızdır. Okulda yaşanan şiddetin dramatik sonuçları vardır. Ayrıca sokak çocukları, işverenlerinin ve onları sömüren insan tacirlerinin elinde kendilerini şiddet mağduru olarak bulmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi Meksika’da da yasal evlilik yaşı 18 olmasına rağmen genç yetişkinler ebeveyn izni ile 18 yaşından önce evlenebilmektedir.

Etnik azınlıklara ve yerli Meksika topluluklarına mensup çocuklar da mafya militanlarının şiddeti yanı sıra ayrımcılıktan da etkilenmektedir. Bu çocukların genellikle eğitim ve sağlık gibi en temel hakları hiçe sayılmaktadır. Bu da fiziksel ve psikolojik gelişimleri açısından ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bunların yanı sıra Meksika’da ortalama 1.600.000 çocuğun yetim olduğu tahmin edilmektedir.

KAYNAKÇA:

Humanium. “Children of Mexico”. https://www.humanium.org/en/mexico/. (06.11.2021).

SOS CHILDREN’S VILLAGES. “Mexico”. https://www.soschildrensvillages.ca/mexico. (06.11.2021).

UNICEF. “UNICEF”. https://data.unicef.org/country/mex/. (06.11.2021).

 

Son Eklenenler