20.11.2021 |

Yüzölçümü: 143.350 km²

Nüfus: 29.854.810

Yönetim Biçimi: Federatif Cumhuriyet

Hindistan ve Çin gibi iki büyük devlet arasında kalan Nepal, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Ülkenin resmî dili Nepali’dir. Hindular nüfusun %80’ini oluşturmasına rağmen, Hindu nüfusun kendi içinde derin kast bölünmeleri vardır. Alt kastların ve Budistler ile Müslümanlar gibi diğer grupların marjinalleştirilmesi ve yoksun bırakılması, onlarca yıldır ülke içinde bir çatışma kaynağı olmuştur.

Karayla çevrili ülkenin dağlık arazisi, sosyo-ekonomik kalkınma için zorluklar oluşturmakta ve Nepal’in altyapısını genişletmeyi maliyetli hale getirmektedir. 2015 yılında Nepal, Asya’daki en az gelişmiş ülkelerden biri olarak kalmış ve BM İnsani Gelişme Endeksi’nde 188 ülke arasında 144. sırada yer almıştır. Nüfusun neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşamakta ve bu aileler, temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. 2019 verilerine göre nüfusun %80’i uzak ve kırsal alanlarda, %21’i ise kentsel bölgelerde hayatını sürdürmektedir.

Ülkenin ortalama yaşı 24’tür. 0-14 yaş arası toplam nüfus 8.394.230, 15-24 arası toplam nüfus ise 6.410.410’dur. 2016 istatistiklerine göre Nepal’de 1.400’den fazla özel okul, 35.222 ilk ve ortaokul ve 10 üniversite bulunmaktadır. 6-11 yaşları arasında temel eğitim zorunlu ve ücretsizdir. İlköğretime kayıt yaptıran öğrencilerin oranı %97, ortaöğretime net kayıt oranı ise %70’dir. Kırsal bölgelerde yaşayan bazı ailelerde kız çocuklarının eğitimi hâlâ bir öncelik olarak görülmemekte, ayrıca çocuk yaşta evlilikler yaygın bir gelenek olmaya devam etmektedir. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Nepal’deki kız çocuklarını %37’si 18’inden önce evlendirilmektedir.

Nepal sağlık sistemi hâlâ sıtma, tüberküloz, kolera ve tifo gibi hastalıkları kontrol altına almaya çalışmaktadır. Yenidoğan her 1.000 bebekten 23’ü, her beş yaş altı 1.000 çocuktan 28’i ve her 100.000 anneden 53’ü hayatını kaybetmektedir. Bulaşıcı hastalıklardan dolayı ölüm oranı %44, diğer hastalıklardan dolayı ölüm oranı ise %42’dir. Genç Nepallilerin %21’i yetersiz beslenmekle beraber şeker hastalığına yakalanma eğilimindedirler. Yenidoğan çocukların neredeyse %30’u resmî olarak kayıt altına alınmamaktadır.

Ülkede resmî olarak yasak olmasına rağmen çocuk işçiliği ve çocuk kaçakçılığı son derece yaygındır. Erkek çocukların %17’si, kız çocukların ise yaklaşık %25’i çalışmaktadır. Çocuk kaçakçılığına karşı geliştirilmiş bir yasa olmadığı için birçok kız çocuğu ailelerinden zorla alınmakta; bu çocukların maruz kaldıkları istismarlar, onların ciddi travmalar yaşamalarına ve psikolojik rahatsızlıklara yakalanmalarına sebep olmaktadır.

Ülke genelinde 1.000.000 yetimin bulunduğu fakat bunların sadece 590.000’inin kayda geçtiği iddia edilmektedir. Yoksulluk, hastalık, aile içi çatışmalar gibi nedenlerden dolayı terk edilmiş çocuklar ve ülkenin jeolojik konumundan dolayı meydana gelen depremler de yetimlik sebepleri arasındadır. 2015 yılında art arda yaşanan iki büyük depremde 8.600’den fazla insan hayatını kaybetmiş ve yüzlerce çocuk yetim kalmıştır.

Hetauda, Butwal, Bhin Dutta, Bharatpur, Dharan, Birganj, Biratnagar, Lalitpur, Pokhara ve Kathmandu’da yetimhaneler bulunmaktadır. Ayrıca Nepal Orphans Home, Books of Joy, SOS Children’s Villages gibi misyoner kurum ve kuruluşlar ülkede faaliyetlerine devam etmektedir.

KAYNAKÇA:

BOOKS OF JOY. “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”. https://www.booksofjoy.org/our-story/?gclid=Cj0KCQjwt-6LBhDlARIsAIPRQcKTou--2tF5ypXgYeQ-JctFnZMTJT7IGD0REm3H4-QMmElWA2e0KNcaAlgMEALw_wcB. (27.10.2021).

Global Giving. “Protect Orphans and Abandoned Children in Nepal”. https://www.globalgiving.org/projects/protect-orphans-and-abandoned-children-in-nepal/. (27.10.2021).

Humanium. “Children of Nepal”. https://www.humanium.org/en/nepal/. (27.10.2021).

Knoema. “Nepal”. https://knoema.com/atlas/Nepal. (27.10.2021).

Nepal Orphans Home. “Improving the Lives of Poor Children in Nepal”. https://www.nepalorphanshome.org/about/nepal-orphans-home#sthash.xVJmBYUM.LI2gmdLr.dpbs. (27.10.2021).

NEWS. “The Hard Road Home”. https://www.abc.net.au/news/2020-03-03/nepal-paper-orphans-how-australians-support-illegal-orphanages/11953080?nw=0&r=HtmlFragment. (27.10.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Nepal Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/nepal. (11.11.2021).

Statista. “Nepal-Statistics&Facts”. https://www.statista.com/topics/2427/nepal/. (27.10.2021).

WENR World Education News+Reviews. “Education System Profiles”. https://wenr.wes.org/2018/04/education-in-nepal. (27.10.2021).

Worldometer. “Nepal Population”. https://www.worldometers.info/world-population/nepal-population/. (27.10.2021).

• 20.11.2021