Ukrayna

Yüzölçümü: 603.628 km²

Nüfus: 43.387.078

Yönetim Biçimi: Cumhuriyet

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanan Ukrayna, yüzölçümü açısından Rusya’dan sonra en büyük ikinci Avrupa ülkesidir. Nüfusun etnik yapısını oluşturan gruplar %77.8 oranla Ukraynalılar, %0.3 oranla Ruslardır. Geriye kalan kısmı Beyaz Ruslar, Moldovalılar, Kırım Tatarları, Bulgarlar, Macarlar, Romenler ve Polonyalılardan oluşur. Ülkede konuşulan diller Ukraynaca ve Rusçadır. Halkın %96’sı Hıristiyan’dır.

Ukrayna nüfusu 1990’lardan bu yana göç, düşük doğum ve yüksek ölüm oranları nedeniyle azalmaktadır. Ukrayna’nın Avrupa’da bulunan en fakir ikinci ülke olması ve ülkenin doğusunda sürekli Rusya’yla çatışmalar yaşanması, halkı göçe iten sebeplerin başında yer almaktadır. BM, Ukrayna’nın 2050 yılına kadar nüfusunun yaklaşık 1/5’ini kaybedebileceğini tahmin etmektedir. Bugün ülkede 0-15 yaş arası çocukların nüfusu 6.993.250’dir.

Ukrayna’da sağlık hizmetleri ücretsizdir ancak her zaman erişilebilir nitelikte değildir. Özellikle kırsal kesimde yaşayan veya yoksul ailelere mensup olan çocuklar bu konuda daha mağdurdur. Yenidoğan her 1.000 bebekten 7.2’si, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 8’i ve her 100.000 anneden 19’u hayatını kaybetmektedir.

Ukraynalı çocuklar için tehlike oluşturan hastalıkların başında AIDS gelmekte; 0-14 yaş arasında 2.900 çocuk bu virüs ile yaşamaktadır. HIV ve tüberküloz, Ukrayna’daki en ciddi hastalıklardır. Ülke, Avrupa ve Orta Asya’daki en yüksek HIV oranlarından birine sahiptir. 2018’de Ukrayna, 47.000 vaka ile Avrupa’daki en büyük kızamık salgınına maruz kalmıştır.

Ukrayna’daki çocukların çoğu okula gitmekte, fakat altyapı eksikliği nedeniyle kırsal bölgelerdeki çocuklar eğitim bölgelerine ulaşmak konusunda güçlük çekmektedir. 2014 istatistiklerine göre ilköğretime kayıt oranı %99, ortaöğretime kayıt oranı %96 ve liseye kayıt oranı %82’dir. Genç okuryazar oranı %99.8’dir.

Çalışmak zorunda olan çocuklar, okula gidememektedir. Bunların oranı %8’dir. Sokak çocukları Ukrayna için hâlâ ciddi bir sorundur. Tıbbî bakıma erişemeyen, eğitim hayatı olmayan ve barınma imkânı bulamayan bu çocuklar, kendi hallerine bırakılmıştır. Birçoğu kötü madde kullanma veya HIV gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski altındadır. Ayrıca 2019 yılında yaklaşık 110 çocuğun intihar girişimi kaydedilmiş; 2020 yılında 137 intihar vakası gerçekleşmiştir.

Ukrayna’da 660.000 yetim olduğu tahmin edilmektedir. İşsizlik, yoksulluk, sosyal programların çöküşü, alkolizm, ülkenin doğusundaki çatışmalar, hastalık ve yetersiz tıbbî bakım gibi faktörler, ülkedeki başlıca yetimlik sebepleridir. 2017 yılı verilerine göre bakımevlerinde yaklaşık 106.000 çocuk bulunmaktadır. Devlet yetimhanelerinde kalan 104.000 çocuğun, insan ticareti açısından risk altında olduğu iddia edilmektedir.

Ukrayna’daki yetimler 16 yaşına geldiğinde yetimhaneden ayrılmak zorundadır. Kendini korumaya ve hayatta kalmaya karşı savunmasız olduklarından %60’ı yasadışı işlere bulaşmakta; %15’i 18 yaşına gelmeden intihar etmektedir. Eğitime devam edebilenlerin oranı %1’den daha azdır.

Mariupol, Mykolaiv, Kryvyi Rih, Lviv, Zaporizhia, Donetsk, Dnipropetrovsk, Odessa, Kharkiv ve Kiev’de yetimhaneler bulunmaktadır. Misyonerlik faaliyetlerini yetimhaneler üzerinden gerçekleştiren kurumlardan bazıları ise Oak Life, Life Song, Orphan’s Hope, Hope and Homes for Children ve SOS Children’s Villages’dir.

KAYNAKÇA:

112 UA. “Bullying, family problems, bad legislation: Why is number of child suicides on the rise?”. https://112.international/society/bullying-family-problems-bad-legislation-why-is-number-of-child-suicides-on-the-rise-60095.html. (03.11.2021).

Hope Now. “Ukraine: Orphans, A Disturbing Situation”. https://hopenowusa.org/blogs/news/ukraine-orphans-a-disturbing-situation. (03.11.2021).

Humanium. “Children of Ukraine”. https://www.humanium.org/en/ukraine/. (03.11.2021).

İstanbul Okan Üniversitesi. Avrasya Uygulama ve Araştırma Merkezi. “Ukrayna”. https://www.okan.edu.tr/avrasyamerkezi/sayfa/965/ukrayna/. (03.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Ukraine Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/ukraine/page/2. (11.11.2021).

Knoema. “Ukraine”. https://knoema.com/atlas/Ukraine. (03.11.2021).

UNICEF. “Child protection programme”. https://www.unicef.org/ukraine/en/child-protection-programme. (03.11.2021).

UNICEF. “Health Programme”. https://www.unicef.org/ukraine/en/health-programme. (03.11.2021).

UNICEF. “UNICEF Ukraine and Ukrainian Child Rights NGO Network are concerned about the protection of children returned back to their families from boarding schools and other childcare institutions”. https://www.unicef.org/ukraine/en/press-releases/unicef-ukraine-and-ukrainian-child-rights-ngo-network-are-concerned-about-protection. (03.11.2021).

World Population Review. “Ukraine Population 2021”. https://worldpopulationreview.com/countries/ukraine-population. (03.11.2021).

Worldometer. “Ukraine Population”. https://www.worldometers.info/world-population/ukraine-population/. (03.11.2021).