“YETİMLİĞİN EN BÜYÜK SEBEBİ; PARÇALANMIŞ AİLELER”

Her yıl Ramazan ayının 15. Günü kutlanan ve bu yıl 20 Mayıs’a denk gelen “Dünya Yetimler Günü”nde Yetim Vakfı dünyadaki ve Türkiye’deki yetimlerin sorunlarına dikkatleri çekti.

Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada; özellikle parçalanmış aileler ve onların meydana getirdiği dramlardan etkilenen çocuklar konusuna vurgu yaptı:

“Sosyal Yetimliğin en önemli sebebi parçalanmış ailelerdir. Sosyal ve ekonomik hadiseler, aile içi yaşanan olumsuzluklar, sorumluluk almayan ebeveynler parçalanmış ailelerin sayısını hızla artırıyor. Bütün bu olumsuz olaylardan geriye savunmasız, yapayalnız “sosyal yetim” olarak adlandırılan, anne ve babası hayatta olmasına rağmen, anne-baba ilgi ve şefkatinden mahrum yetişen çocuklar kalıyor. Ansızın mağdur kalan bu çocuklar sırtlarında taşıyamayacakları bir yükle hayata tutunmaya çalışıyor. Konunun taşıdığı hassasiyet ve her geçen gün artan Sosyal Yetim sayısı, bu alandaki önleyici çalışmalara olan ihtiyacı da hızla artırıyor.”

“Yetim Vakfı çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Gülsatar, yetim yavrularımızın, sevgi ve şefkatten mahrum kalmadan yetişmesine katkı sunma gayesi ve bu alanda örnek olan bir ihtisas vakfı olma vizyonu ile 10 Haziran 2017 Dünya Yetimler Gününde İstanbul’da kapılarımızı açtık. Yürüttüğümüz tüm çalışmalarda yavrularımızın temel ihtiyaçlarının yanında onların toplum içerisinde yerlerini bulmalarına hizmet edecek psiko-sosyal, akademik ve manevi gelişimlerine odaklanıyoruz. Yetim Vakfı olarak, İstanbul başta olmak üzere sırası ile Türkiye’de, komşu coğrafyalarda ve dünyanın uzak köşelerindeki pek çok farklı ülkede hizmet sunmaya gayret ediyoruz.”

“Yetim yavrularımıza ve ailelerine destek olmak amacıyla çıktığımız yolda faaliyetlerimiz bu Ramazan ayında da hızla devam ediyor. Sosyal Servisimiz ile yetim ailelerini yerinde inceleyerek çözümler üretiyoruz. Esenlik Durakları adını verdiğimiz psiko-sosyal destek merkezlerimizde yetim çocuklarımıza ve annelerine yönelik terapileri, atölyeler, eğitimler ve destek hizmetleri sunuyoruz. Esenlik Akademisi ile bilgi üretme, nitelikli uzman yetiştirme ve gönüllü geliştirmeye yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Reyhanlı Eğitim Köyünde Suriyeli mülteci yetim çocuklara yönelik; eğitim, gelişim, barınma ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunuyoruz. İstanbul’da mülteci çocuklara ve ailelerine psiko-sosyal destek hizmetleri sunan “Zeytin Dalı” projesini sürdürüyoruz. Kilis Anaokulumuzda savaş mağduru çocukları hayata hazırlamaya gayret ediyoruz. İyilik Sepeti markasıyla, atölyelerimizde ye-tim aileleri tarafından üretilen ürünlerden elde edilen gelirle, hem yetim ailelerinin yaşamı idame etmelerine katkı sağlıyor hem de gelişimlerine destek oluyoruz. Tüm bunlarla birlikte farkındalık projeleri, sergiler, çalıştaylar, araştırmalar, yayınlar, organizasyonlar, kermesler ve yardım kampanyaları ile görevimizi yapmaya ve iyiliği yaymaya devam ediyoruz.”

Başkan Gülsatar, şöyle devam etti:

“Özellikle Ramazan’da vakıf olarak hayırseverlerin zekâtlarını, fitrelerini, sadakalarını yetimlere ulaştırıyoruz. İnanıyoruz ki “Yetim, İnsanlığın Aynasıdır” ve kendimiz için yapabileceğimiz en büyük hayır, elimizden geleni en çok ihtiyaç duyanların hizmetine sunmaktır.”

Öte yandan “Dünya’da Yetim Karnesi” adlı bir çalışma ile yetim çocuklara dair istatistiki verileri de ortaya koyan Yetim Vakfı önümüzdeki günlerde sunacağı kapsamlı raporla kamuoyunu daha detaylı olarak bilgilendirmeye hazırlanıyor.

-BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
-DÜNYA’DA YETİM KARNESİ

1- 7,6 milyarı aşan dünya nüfusunun yaklaşık 2,2 milyarını çocuklar oluşturmaktadır.

2- Dünyada her yıl 2,5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldığı ve bunun yarısının da kız çocuğu olduğu tahmin edilmektedir. 90 milyon çocuğun sokakta yaşadığı günümüz dünyasında, milyar dolarlık ticaret olarak da kabul edilen çocuk ticaretinin en önemli kaynağının, bazı Balkan, Afrika ve Güney-doğu Asya ülkeleri olduğu belirtilmektedir.

3- Dünya üzerinde 61 milyon Asya’da, 52 milyon Afrika’da, 10 milyon Latin Amerika ve Karayip’te, 7,3 milyon Doğu Avrupa ve Orta Asya’da olmak üzere, yaklaşık 140 milyon yetim çocuk bulunmaktadır. Hem annesini hem babasını kaybetmiş çocuk sayısının ise 15,1 milyon olduğu belirtilmektedir.

4- Dünya üzerinde yetimhanelerde yaşayan çocukların % 80-90’ı sosyal yetim olarak nitelendirilmektedir.

5- 2017 sonu itibariyle dünya genelinde 68,5 milyon kişi zorla yerinden edilmiştir. 68,5 milyonun 25,4 milyonu ülkelerinde yaşanan çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk eden mültecilerden oluşmaktadır. Ayrıca 2017 yılı toplam mülteci nüfusunun yaklaşık yarısını çocukların oluşturduğu bildirilmektedir.

6- Dünyada 5,6 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin yaklaşık % 45’ini çocuklar oluşturmaktadır.

7- Suriye’de yalnızca 2018 yılındaki çatışmalar sebebiyle 1.106 çocuk hayatını kaybetmiş ve bu sayı savaşın başlamasından bu yana bir yıl içinde ölen çocuklar açısından BM tarafından kaydedilen en yüksek resmi sayı olmuştur. Gerçek sayının ise bunun çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

8- Dünyadaki Suriyeli yetim çocuk sayısının 700 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

9- Yalnızca 2014’te Gazze’de meydana gelen çatışmada 551 çocuk ile 299 kadın hayatını kay-betmiş ve 1.500’den fazla çocuk ise yetim kalmıştır.

Kaynak: Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Kayıp Çocuklar Raporu & Birleşmiş Milletler & Global Child Advocates