Burkina Faso Çocukları İnsani Durum Raporu

burkina-faso.png

Başkent: Ouagadougou

Yüzölçümü:  274.200 km²

Nüfus: 21.735.819

Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet

Mali, Nijer, Fildişi Kıyısı, Togo ve Gana ile çevrili Burkina Faso, eski Fransız sömürgesi olan ülkelerden biridir. 5 Ağustos 1960’ta bağımsızlığını kazanan ülkenin adı 1984 yılına kadar Yukarı Volta’dır. Ülkede %40’lık oranla Mossi’ler en kalabalık grubu oluştururken nüfusun kalanını Grunsi, Senufo, Lobi, Bobo, Mande ve Fulaniler tamamlamaktadır. Ülkede %42.6’lık bir oranla 14 yaş altı çocukların sayısı 9.274.847 kişidir. 18 yaş altı çocuklar ülke nüfusunun yarısını oluşturmaktadır.

2019 yılına göre Burkina Faso’da yenidoğan her 1.000 bebekten 54’ü, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 76’sı ve her 100.000 anneden 320’si hayatını kaybetmektedir. Sıtma ve bulaşıcı hastalıklar, çocuklar için ölümcül olmaya devam etmektedir. Burkina Faso’da çocukların sağlık merkezlerine erişimleri oldukça zordur. Bazı insanlar hayat boyu bir sağlık kuruluşuna gidememekte; sağlık hizmetlerinin ücretli olması da yoksul olan nüfusun büyük bir bölümünü zor durumda bırakmaktadır. Ayrıca ülkede 0-14 yaş arası 17.000 çocuk HIV/AIDS ile yaşamaktadır.

İnsanlar, işsizlik nedeniyle her yıl Fildişi Sahilleri ve Gana’ya göç etmektedir. Başta Fildişi Sahili olmak üzere yurtdışında çalışan vatandaşların yaptığı para transferinden elde edilen gelir, girdilerde birinci sırada yer almaktadır. Burkina Faso ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Fakat topraklarının sadece %10’u ekilebilir.

Burkina Faso, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Biri yağışlı diğeri kurak olmak üzere iki mevsim yaşanan ülkede sık sık kuraklık ve sel baskınları yaşanmakta; bu da yoksulluk oranını direk etkilemektedir. Ülke yoksul olmasına rağmen ekonomik potansiyeli oldukça yüksektir. Ekonominin en başta gelen girdileri altın, pamuk, susam ve tarım, aynı zamanda çocukların yoğun olarak çalıştırıldığı alanlardır. Altın madenlerinde çalışanların yarısını 18 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Aynı oran diğer sektörler için de geçerlidir. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, ülkedeki çocuk işçi oranı %51’i bulmaktadır. Çocuklar çalıştırılarak sadece eğitimden mahrum kalmamakta, aynı zamanda fiziksel ve duygusal gelişimleri de bu tehlikeli işlerden ciddi anlamda etkilenmektedir. Altın madenlerindeki cıvanın zehirliliği ve pamuk endüstrisinde kullanılan kimyasallar ve diğer böcek ilaçları, çocukların sağlıkları için oldukça tehdit edicidir.

Çocukların sağlık hizmetlerine, eğitime, miras hakkına ve daha pek çok imkâna erişimlerini güvence altına almak için kayıtlarının yapılması ve kimlik haklarının verilmesi zorunludur. Fakat ülkede kayıt altına alınan beş yaş altı çocuk oranı sadece %77’dir. Ayrıca 2020 yılına göre ilkokulu bitirme oranı %64, ortaokulu bitirme oranı ise %45’tir.

Ülkede 840.000 yetim çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların binlercesi ebeveynini AIDS yüzünden kaybetmiş, bir kısmı da ekonomik problemler yüzünden aileleri tarafından terk edilmiştir. Ampo, Orfanato Home Kisito, Save the Children Burkina Faso, Orphelinat Noomdo ve Carmen Kisito ülkedeki bazı yetimhanelerdir. Save the Children Burkina Faso, Children Believe Burkina, Plan Burkina, SOS Children’s Village Dapaong da ülkede çocuklar için faaliyet gösteren kimi STK’lardır.

 

KAYNAKÇA:

ALBAYRAK, Ayşenur. “Afrika’da İnsanî Durum”. İnsamer. (Haziran 2021). https://www.insamer.com/tr/uploads/pdf/insamer-2021-_-afrikada-insani-durum-raporu-web-3.pdf. (17.11.2021).

Humanium. “Children of Burkina Faso”. https://www.humanium.org/en/burkina-faso/. (17.11.2021).

İNSAMER. “Burkina Faso”. https://www.insamer.com/tr/ulke-profili-burkina-faso/. (17.11.2021).

SOS CHİLDREN’S VILLAGES. “General Information on Burkina Faso”. https://www.sos-childrensvillages.org/where-we-help/africa/burkina-faso. (29.11.2021).

THE WORLD BANK. “Primary Completion Rate, Total-Burkina Faso”. https://data.worldbank.org/indicator/SE.PRM.CMPT.ZS?locations=BF. (29.11.2021).

Worldometer. “Burkina Faso Population”. https://www.worldometers.info/world-population/burkina-faso-population/. (17.11.2021).