Arjantin

Yüzölçümü: 2.780.400 km²

Nüfus: 45.776.442

Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet

Arjantin, yüzölçümü bakımından dünyanın sekizinci büyük ülkesi, Güney Amerika kıtasında ise Brezilya’dan sonra ikinci ülkesidir. Şili, Uruguay, Paraguay ve Bolivya ile sınır komşusudur. Nüfusun %97.5’i Asya-Avrupa kökenlidir. Resmî dil İspanyolcadır. Fakat ülkede Fransızca, İtalyanca, İngilizce, Almanca ve yerel diller de konuşulur. Halkın %94’ü Hristiyan’dır. Müslümanlar ve Yahudiler azınlık halde bulunurlar.

Nüfusunun %91.1’i şehirlerde, geri kalanı da kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Diğer Latin ülkelerine göre doğurganlık oranı düşük, yaşlı nüfus oranı yüksektir. 0-14 yaş arası çocuk nüfusu 11.043.730, 15-24 yaş arası genç nüfusu 7.016.780’dir. Ülkede yenidoğan her 1.000 bebekten %8.2’si, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 9.3’ü ve her 100.000 anneden 39’u hayatını kaybetmektedir.

Chagas, Arjantin’de endişe verici şekilde büyüyen ve ülkede hâlâ endemik olan bir hastalıktır. Chagas, aşırı yoksullukla ilişkili bir hastalık olmakla birlikte Latin Amerika’daki 21 ülkede endemiktir. 1.200.000 doğurganlık çağındaki kadınlar olmak üzere dünyada yaklaşık 8.000.000 insanı etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu insanların %95’inden fazlası durumlarının farkında değildir. Arjantin’de veriler endişe verici durumdadır. Ülkede 1.600.000 insan enfektedir ve 7.000.000 kişi enfekte olma riski altındadır. Ayrıca her yıl 1.300 bebek bu hastalıkla doğmaktadır.

Ülkede 13 yıllık zorunlu eğitim sistemi uygulanmaktadır. 2019 yılına göre ilkokula katılım oranı %99.3, ortaöğretime katılım oranı ise 90.8’dir. Ülkedeki 102 üniversitenin 45’i devlet üniversitesidir ve öğrencilerin %80’i bu üniversitelerde eğitim görmektedir. Ülke genelinde genç okuryazar oranı %99’dur.

Ülke dışında, çoğunluğu İspanya, İtalya ve ABD’de olmak üzere, 600.000 civarında Arjantinli yaşamakta; çevre ülkelerden ülkeye göç girişi olmaktadır.

2015’ten 2016’ya kadar yoksulluk sınırının altında yaşayan toplam kişi sayısı 1.500.000 artış göstermiştir. UNICEF’e göre 2016 yılında Arjantinli çocukların neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşmaktaydı. Yoksulluk, Arjantin’deki çocukların %48’ini etkilemektedir.

Çocuk işçiliği günümüz Arjantin’inde bir sorun olmaya devam etmekte; kırsal alanlarda 5-13 yaş arasındaki bütün çocukların %35.5’i işgücü faaliyetlerinde bulunmaktadır. İş sektörü, çocuğun eğitimini engellemekte; bu da çalışan çocukların çoğunun ya düzenli olarak dersleri kaçırdığı ya da hiç okula gitmediği anlamına gelmektedir. Ülkede asgarî çalışma yaşı 16 olmasına rağmen 5-14 yaş aralığındaki çocukların %5.3’ü çalışmakta, 7-14 yaş aralığındaki çocukların %6.2’si hem çalışıp hem de eğitim hayatına devam etmektedir.

Yoksulluk, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı ile mücadele eden kimi anne babalar çocuklarını terk etmekte; bu yüzden çocuklar temel ihtiyaçlarını kendi kendilerine temin etmek zorunda kalmaktadır.

Arjantin’de 630.000 çocuk yetimdir. Bu çocukların birçoğu, sokaklarda büyümekte; ihmal, istismar, yoksulluk ve fiziksel hastalık riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Ülkede yetimhane olan yerler San Juan, Santa Fe, Salta, Mar del Plata, La Plata, Tucuman, Mendoza, Rosario, Cordoba ve Buenos Aires’dir. Ayrıca SOS Children’s Villages 1963’ten bu yana ülkede çalışmalarına devam etmekte; Orphan’s Promise ise 40 çocuğun bakımını üstlenmektedir.

KAYNAKÇA:

Knoema. “Argentina”. https://knoema.com/atlas/Argentina/topics/Education. (11.11.2021).

Mundo Sana. “Chagas: a growing silent disease with worrying data in Argentina”. https://ningunbebeconchagas.com/en/chagas-a-growing-silent-disease-with-worrying-data-in-argentina/. (17.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Argentina Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/argentina/page/2. (17.11.2021).

Orphan’s Promise. “Argentina Feeding Argentina’s Children”. https://www.orphanspromise.org/feeding-argentinas-children/. (17.11.2021).

SOS CHILDREN’S VILLAGES. “General Information on Argentina”. https://www.sos-childrensvillages.org/where-we-help/americas/argentina. (17.11.2021).

THE BORGEN PROJECT. “Updates on SDG Goal 10 in Argentina”. https://borgenproject.org/tag/argentina/. (17.11.2021).

UNESCO. “Education and Literacy”. http://uis.unesco.org/en/country/ar. (17.11.2021).

U.S. DEPARTMENT OF LABOR. “Argentina”. https://www.dol.gov/agencies/ilab/resources/reports/child-labor/argentina.. (09.12.2021).

Worldometer. “Argentina Population”. https://www.worldometers.info/world-population/argentina-population/. (17.11.2021).