Birleşik Arap Emirlikleri

Yüzölçümü: 83.600 km²

Nüfus: 10.054.590

Yönetim Biçimi: Monarşi

1971’den beri bağımsız bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Büyüyen ekonomiye paralel olarak dışarıdan gelen işçiler de nüfus sayısını arttırmıştır. Dünyanın en çok göç alan ülkeleri arasında, altıncı sırada yer alır. Nüfusun yaklaşık %90’ı göçmendir. Ülkenin etnik yapısını Hindistanlı, Pakistanlı, Mısırlı, Bangladeşli, Filipinli, İranlı, Afganistanlı, ABD’li, Sri Lankalı, Nepalli ve Kanadalı olmak üzere birçok grup oluşturur. Resmî diller Arapça ve İngilizcedir. Nüfusun %76’sı Müslüman, geri kalanı Hristiyan, Hindu ve Budist’tir.

Ülkede yaklaşık 8.700.000 göçmen ve 0-14 yaş arası 1.465.170 çocuk bulunmaktadır. BM bir raporunda, BAE vatandaşı olmayan kişilerin ve özellikle çocukların, sağlık ve eğitim gibi temel haklarına tam anlamıyla erişemediklerini belirtmiştir. Babaları BAE vatandaşı olan çocuklar hariç, diğer çocuklar vatandaşlık hakkı alamadıkları için eğitim ve sağlık hizmetlerinden çoğu kez mahrum kalmaktadırlar. 2012 yılından sonra, 18 yaşını dolduran bütün çocukların vatandaşlık hakkı alabilmesi mümkün olsa da reşit olmayan çocuklar için sorun devam etmektedir.

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün bir raporuna göre BAE’deki erkeklerin %66’sı, kadınların %60’ı fazla kilolu veya obez olarak kabul edilmektedir. Yetişkinlerin yanı sıra çocukların %40’ının aşırı kilolu, %24’ünün de obez olduğu tespit edilmiştir. BAE’de yenidoğan her 1.000 bebekten 6.4’ü, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 5.97’si ve her 100.000 anneden 3’ü hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerde bulaşıcı hastalıkların payı %7.1’dir.

UNICEF verilerine göre BAE’nin tamamı okuryazardır ve okullaşma oranında cinsiyet farkı yoktur. Devlet okullarında eğitim dili Arapçadır. Okullarda fiziksel ceza yasaktır. İlk ve ortaöğretim, ücretsiz ve zorunludur. Ülkede, yabancı uyruklu ailelerin çocuklarını eğitime kazandırmak için özel okullar bulunmaktadır. Çin’den sonra en fazla uluslararası okula sahip olan ülke BAE’dir. 2018 yılında, BAE’de 624 uluslararası okul ve bu okullara kayıtlı yaklaşık 627.800 öğrenci bulunmaktaydı. 2019 yılına göre ilköğretimi tamamlama oranı %94, 2020 yılına göre ortaöğretimi tamamlama oranı %99’dur. Ülke genelinde genç okuryazarlık oranı %99.5’tir. Ayrıca BAE hükûmeti, özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için ülke genelinde rehabilitasyon merkezleri geliştirmiştir.

Resmî istatistiklere göre ülkede yasal evlilik yaşı 18’dir. Güncel verilerin olmamasına rağmen çocuk yaşta evliliklerin hâlâ yaygın olduğu düşünülmektedir.

BAE, yetim çocuklara aylık yardım yapmaktadır. Aynı şekilde ülkede bulunan STK’lar da sponsorluk uygulamasıyla yetim çocuklara destek olmaktadır. Belli şartlar altında yetim çocukların evlatlık olarak alınmasına izin verilmektedir. Dibba, Khor Fakkan, Um Al Quwain, Fujairah, Ras Al Khaimah, Ajman, Al Ain, Sharjah, Abu Dhabi ve Dubai’de yetimhaneler bulunmaktadır.

Family Village Orphans ve Orphans Care Center, ülkedeki yetimhanelerden ikisidir. Çocuklar üzerine çalışan STK’lardan birkaçı da Children’s Hope Foundation, International Charity Organization, Al Jalila Foundation, Dubai Foundation for Women and Children ve Al Ihsan Charity Association-Al Jurf Branch’dır.

KAYNAKÇA:

Humanium. “Children of United Arab Emirates”. https://www.humanium.org/en/united-arab-emirates/. (11.11.2021).

KAMAL, Kevin. “Education in the United Arab Emirates”. WENR. World Education News+Reviews. (August 10, 2018). https://wenr.wes.org/2018/08/education-in-the-united-arab-emirates. (11.11.2021).

Knoema. “United Arab Emirates”. https://knoema.com/atlas/United-Arab-Emirates. (11.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the UAE Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/uae.  (11.11.2021).

The Borgen Project. “The Most Common Diseases in the UAE Stem from Obesity”. https://borgenproject.org/common-diseases-in-the-uae/. (11.11.2021).

UAE. United Arab Emirates. “Fostering and Sponsoring Children of Unknown Parentage”. (11.11.2021).

UNICEF. “United Arab Emirates”. https://data.unicef.org/country/are/. (11.11.2021).

Worldometer. “United Arab Emirates Population”. https://www.worldometers.info/world-population/united-arab-emirates-population/. (05.11.2021).