Depremzedelere “Psikolojik İlk Yardım”

“Şu an psikolojik ilk yardım evresindeyiz. İhtiyaç tespiti, doğru bilgilendirme yapmaya ve kişilerin kaygılarını anlamaya çalışıyoruz.”
17.02.2023 | 
Depremzedelere “Psikolojik İlk Yardım”

Depremzedelere “psikolojik ilk yardım”

Yetim Vakfı’na bağlı Psikososyal Destek Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir’de gerçekleşen 6,6 büyüklüğündeki depremden dolayı vatandaşlarda psikolojik tahribat oluşmaması için bölgeye geldi.

Depremin hemen ardından İzmir'de faaliyetlere başlayan psikologlardan Melek Merve Erkılınç, “Şu an psikolojik ilk yardım evresindeyiz. İhtiyaç tespiti, doğru bilgilendirme yapmaya ve kişilerin kaygılarını anlamaya çalışıyoruz” dedi.

İzmir’de 6,6 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardından bölgede yaralar sarılmaya devam ediyor. Deprem anında korku dolu anlar yaşayan vatandaşlara psikolojik destek vermek için Yetim Vakfı Psikososyal Destek Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde görevli psikologlar bölgede önemli çalışmalar yapıyor. Yetim Vakfı Psikososyal Destek Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde görevli psikolog Melek Merve Erkılınç, yaptıkları çalışmalar hakkında Millî Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

“DEPREM SONRASI SÜREKLİ TETİKTE OLMA HALİ OLUŞUR”

Psikolog Melek Merve Erkılınç, “İnsan vücudunun denge sistemi zemindeki sallanmaya duyarlıdır. Üzerinde durduğunuz zemin bir kere sallanmış ise aşırı duyarlı hale gelinebilir. Yani sonraki süreçlerde sürekli tetikte olma ve uyaranlara aşırı duyarlılık hali mevcut olacaktır. Yaşanılan her korkutucu ya da stresli olay travmatize eder diyemeyiz. Travma yaşadığın bu olay ile işlevsel olarak baş edememe halidir” dedi.

İHTİYACI FARK ETMEK ÖNEMLİ

Erkılınç, bireylerde görülmesi muhtemel davranışlardan bahsederek, “Kişilerde uyku problemleri, sürekli ağlama, titreme, ağrılar, iştahsızlık, kaygı, korku hissetme, yaşadığı için suçluluk, utanç hissetme, öfke ve sinirlilik hali, içine kapanıklık, hiç konuşmama, donakalmışlık, kafası karışmış hissetme, uyuşma, gerçek dışı ve şaşkınlık hissi, basit kararları verememe, kendisiyle veya çocukları ile ilgilenememe hali gibi travma tepkileri meydana gelebilir. Kişiler kendilerinin ya da çevrelerindeki kişilerin bu hallerine şahit oluyorsa bir uzmana başvurabilir ve diğer kişileri yönlendirebilirler. Çünkü bu aşamada en büyük yardım ihtiyacı fark edip doğru kaynağa yönlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA DUYGULARINI YANSITMALARI İÇİN ETKİNLİK

Depremin hemen ardından Yetim Vakfı’nın Psikososyal Destek Ekibi olarak hemen yola çıktıklarını anlatan Erkılınç, “Şu an psikolojik ilk yardım evresindeyiz. İhtiyaç tespiti yapmayı, doğru bilgilendirme yapmaya, kişilerin kaygılarını anlamaya çalışıyoruz. Temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında destek veriyoruz, anlatmak istediklerinde dinliyor, bazen yalnızca yanında oturuyoruz” diye konuştu. Erkılınç, “Çocuklarla bazen konuşup bazen oyun oynuyoruz, duygularını yansıtmaları için etkinlikler yaptırıyoruz. İlerleyen günlerde travma tepkileri kendini daha net göstermeye başlayacak. Henüz bir şok süreci içerisindeyiz. Onlara yönelik psikososyal destek süreçlerini devam ettireceğiz” dedi.

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/haber/5675182/depremzedelere-psikolojik-ilk-yardim

Son Eklenenler

Esenlik Durakları Sahaya İniyor

Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kilis’te bulunan depremzedelere psikososyal destek vermek için hazırlıklarımızı tamamladık.

  • 20.02.2023

Salgın sürecinde yetim çocuklara “çevrim içi terap

"Salgında çevrim içi terapilerle yetim çocuklarımıza ve annelerine bireysel anlamda hizmet vermeye başladık."

  • 17.02.2023

Yeteneklere Göre Yönlendirme Yapılmalı

Yaklaşık 3 milyon öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın sonuçları açıklandı.

  • 17.02.2023