20.11.2021 |

Yüzölçümü: 117.600 km²

Nüfus: 3.612.487

Yönetim Biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet

Afrika boynuzunda yer alan Eritre’nin resmî dilleri Arapça, Tigrinya ve İngilizcedir. Müslümanların önemli bir kısmı ve şehirde yaşayanlar, Arapçayı kullanırken kırsal alanlarda yaşayanlar Tigre ve Tigrinya dillerini konuşurlar. Nüfusun %50’si Müslüman, %50’si Hristiyan’dır.

Eritre’deki iklim değişiklikleri, tekrarlayan kuraklıklar ve uzun süren çatışma dönemleri, ülkenin kalkınması önünde önemli bir engel teşkil etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre halkın %53’ü yoksulluk sınırının altında yaşamakta ve Eritre, Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri sayılmaktadır. Ekonomik durum, en savunmasız grupta olan çocukların hayatını tehlikeye atmaktadır. 15 yaşın altında yaklaşık 425.000 çocuk yetersiz beslenmekte ve çocukların yaklaşık %52’si düşük kilolu olarak hayatına devam etmektedir.

Ülkede 0-14 yaş arasındaki çocuk nüfusu 1.458.460 ve 15-24 yaş arası genç nüfusu 659.180’dir. Genç nüfusun baskın olduğu Eritre’de 14 yaşın altındaki çocukların nüfusa oranı %45’dir. Bir anne başına yaklaşık 4.84 çocuk düşmektedir. Beş yaş altı her 1.000 çocuktan 34’ü, yenidoğan her 1.000 bebekten 31’i, her 100.000 anneden 485’i hayatını kaybetmektedir.

2014’den bu yana ülkedeki engelli çocukların haklarını korumak ve onlara sunulan imkânları geliştirmek yolunda adımlar atılmıştır. Bu adımlar, engelli çocukların istatistiksel bir sayımını yapmak ve onların derslere katılıp katılamayacaklarını tespit etmek yönünde atılmıştır. 2015’te Asmara’da kurulan Daerit İlköğretim Okulu’nda yaklaşık 40 engelli öğrenciye eğitim verilmektedir. Otizmli ve down sendromlu çocuklardan işitme ve görme engelli çocuklara kadar herkes programa dâhil olabilmektedir. Hükûmet tarafından yapılan bir analizde 10-19 yaş aralığında yaklaşık 10.000 engelli çocuk olduğu tespit edilmiştir. Ülkedeki okullar, engelli çocukları ağırlamak için yeterli değildir.

Eritre bağımsızlığını kazandıktan sonra okul sayısında bir artış olmuştur. 6-10 yaş arasındaki çocukların %81’i ilkokula devam etmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan çocukların ancak %39’u eğitim imkânlarından faydalanmaktadır. Oranın bu kadar düşük olmasında iklim şartlarının, çocukların okula ulaşmak için uzun mesafe kat etmek zorunda olmasının ve birçok ailenin göçebe olarak yaşamasının etkisi vardır. Genel olarak Eritreli halkın %67’si okuryazardır.

Eritre sokaklarında yaşayan çocuklar, türlü istismarlara karşı savunmasız durumdadır ve kötü alışkanlıkların kurbanı olmaktadırlar. BM Çocuk Hakları Komisyonu’na göre kimsesiz çocuklar, insan ticareti ve kaçırılma riski altındadır. Ülkede sosyal yetimler için geliştirilmiş herhangi bir program yoktur. Ayrıca kız çocuklarının %41’i 18 yaşından önce evlendirilmektedir.

Ülkede yaklaşık 240.000 yetim vardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre son yıllarda 40.000 çocuk, yetimhanelerden alınarak ailelerin yanına yerleştirilmiştir. Çocukların evlat edinilmesi yaygın değildir. Ancak hükûmet, halkı evlat edinmeye teşvik etmektedir. Genellikle çocuklar, yasal evlat edinme süreci veya koruyucu aile yoluyla evlat edinilir.

Ülkede bulunan yetimhanelerden biri Solomuna Yetimhanesi’dir. Eritre ve Etiyopya ile yapılan savaşın ardından yetim kalan 9-12 yaşlarındaki çocukları barındırmaktadır. Ayrıca The Sisters of the Good Samaritan tarafından yönetilen evlerde 41 kimsesiz çocuk kalmaktadır.

KAYNAKÇA:

Amade Association Mondiale Des Amis De L’enfance. “Context”. https://www.amade.org/en/missions/sante/fight-against-infant-mortality/treatment-support-for-hiv-positive-children.html. (24.10.2021).

Ecoi.net. “2020 Findings on the Worst Forms of Child Labor: Eritrea”. https://www.ecoi.net/en/document/2002170.html. (24.10.2021).

GPE. “Eritrea Includes Children with Disabilies in School”. https://www.globalpartnership.org/blog/eritrea-includes-children-disabilities-school. (24.10.2021).

Humanium. “Children of Eritrea”. https://www.humanium.org/en/eritrea/. (24.10.2021).

Knoema. “Eritrea” https://knoema.com/atlas/Eritrea. (24.10.2021).

The Borgen Project. “Eritrean Women Fight Gendered Poverty” https://borgenproject.org/tag/poverty-in-eritrea/. (24.10.2021).

The World Bank. “The World Bank in Eritrea”. https://www.worldbank.org/en/country/eritrea/overview#1. (24.10.2021).

UNDP. “About Eritrea”. https://www.er.undp.org/content/eritrea/en/home/countryinfo.html?utm_source=EN&utm_medium=GSR&utm_content=US_UNDP_PaidSearch_Brand_English&utm_campaign=CENTRAL&c_src=CENTRAL&c_src2=GSR&gclid=Cj0KCQjwiNSLBhCPARIsAKNS4_cn4ipw0f-NWyi-0RFY5zLX9RLyGGZ4iFd1FJSlvG_RqUP50E5l6bIaAiesEALw_wcB. (24.10.2021).

Worldometer. “Eritrea Population.” https://www.worldometers.info/world-population/eritrea-population/. (24.10.2021).

• 20.11.2021