Gülüşüne Kurban

Yetim Vakfı olarak bu sene 20 ülkede kurban kesimleri yapmayı planlıyoruz.
23.05.2023 |
Gülüşüne Kurban

Yetim Vakfı kurban çalışması çerçevesinde hangi faaliyetlerde bulunacak?

Yetim Vakfı 2023 yılı kurban döneminde “Gülüşüne Kurban” sloganı yola çıktı. Hayırsever bağışçılarımızın vekâletlerini vermiş oldukları kurbanlarla yine bağışçılarımızın emanetleri olan bayramlık, zekât ve nakdî destekleri yetim yavrularımıza ve onların ailelerine ulaştırma gayretinde olacak.

Yetim Vakfı Kurban Bayramı kapsamında hangi gruplara kurban ulaştırmayı hedefliyor?

Yetim Vakfı’nın çalışma alanına giren yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim kapsamı içerisinde bulunan bir milyarı aşkın oldukça geniş bir kitle bulunuyor. Bu çerçevede yetim ve öksüz çocukların aileleri, yetimhaneler, kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlar ve evler, yanı sıra anne babaları hayatta olmasına rağmen onların sevgi, şefkat ve ilgisinden mahrum kalan çocuklarımızın bulunduğu ülke ve bölgelerde kurban çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu sene ayrıca, Kahramanmaraş merkezli afet sonrası zor günler geçirmekte olan depremzede ailelerimize de hem bölgede sıcak kesim olarak hem de bayram sonrasında dondurulmuş et şeklinde kurbanlarımızı ulaştıracağız.

Yetim Vakfı’nın kurban organizasyonuyla ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

Vakfımız kurban çalışması yaparken öncelikle yapılanın bir ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah’ın rızası olduğu bilinciyle hareket ediyor. İhtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz ve sosyal yetim durumunda bulunan çocuklarımız ve ailelerine belki senede bir defa yiyebildikleri eti ulaştırma, hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmelerinde aracı olma gibi bir amaç taşıyor. Amaçlarından biri de bayramı on binlerce kardeşimizle beraber eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirmek. Yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmaya çalışan misyonerlerin çalışmalarına karşı bir etki oluşturabilmek, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilmek ve yetim yavrularımızla ilgili yeni projeleri ülkemiz hayırseverlerinin gündemlerine taşıyabilmek de amaçlarımız arasında bulunmaktadır. Yanı sıra ülkemizde yaşadığımız depremden etkilenen kardeşlerimiz için bir moral, motivasyon ve yaşama sevinci olabilmek de en önemli amaçlarımızdandır.

Yetim Vakfı kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?

• Gidilecek ülkelerin belirlenmesi: Öncelikle kurban çalışması için uygun olan ülkeler belirleniyor. Bu ülkelerin belirlenmesinde en önemli etken, ülkedeki yetim çocuklar tablosu oluyor. Bu şekilde bakıldığında dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası öne çıkmaktadır. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güney ve Güneydoğu Asya ile savaş ve kaos ortamının milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı Ortadoğu takip etmektedir.
  • Ekiplerin oluşturulması: Belirlenen ülke ve bölgelerde görev yapacak ekipler ülkedeki faaliyetin yoğunluğuna göre oluşturulmaktadır. Ekipler vakfın çeşitli heyet ve kurullarında bulunanlar, çalışanlar, çeşitli meslek gruplarından bağışçı ve gönüllüler, gazeteci ve yazarlardan oluşmaktadır.
  • Partner kurumların hazırlıkları: Vakfımız kurban çalışmalarını ilgili ülkelerdeki partner kurumlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Partner kuruluşlarımız kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılmaktadır.
  • Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci: Ülkeler hakkında daha önceki yıllarda yazılmış olan seyahatnameler ve güncel raporlar, görevli ekiplere iletiliyor. Ayrıca kesim yapılacak kurban kadar vekâlet, ekip liderine veriliyor. Ekip vekâlet adedince kurbanın kesimlerini tamamlıyor. Varsa bayramlık, zekât dağıtımları gibi görevler de tamamlanıyor.
  • Geri bildirim ve raporlama: Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen Yetim Vakfı ekipleri, hazırladıkları seyahat notları, gözlem ve problemlerin çözümüne dair proje fikirlerini ilgili komisyona aktarıyor. Raporlanan bu bilgiler Yetim Vakfı tarafından değerlendirilip projelendiriliyor.

Yetim Vakfı bu sene hangi ülkelerde kurban kesimleri gerçekleştirecek?

Yetim Vakfı olarak bu sene 20 ülkede kurban kesimleri yapmayı planlıyoruz. 2023 kurban dönemi ülkelerimiz şu şekildedir:

• Ortadoğu: İran, Suriye, Yemen, Türkiye
  • Orta Asya: Afganistan
  • Afrika: Burkina Faso, Çad, Kongo Dem. Cumh., Kenya, Malavi, Mali, Mozambik, Somali, Sudan, Togo
  • Güney ve Güneydoğu Asya: Bangladeş, Bangladeş/Arakan mülteci kampları, Nepal, Pakistan, Sri Lanka

Yetim Vakfı kurban bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?

Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülkeler; buralarda bulunan yetim, öksüz, terk edilmiş, sosyal yetimler ve yetimhaneler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.

İhtiyaç sahibi yetim, yetimhane ve yetim ailelerini nasıl tespit ediyorsunuz?

Yetim Vakfı’nın çalışma yürüttüğü ve ulaşmayı hedeflediği ülke ve bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri, araştırma ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Kardeş kuruluşlarımızın da katkılarıyla ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz ve sosyal yetim olan, yetimhanelerde bulunan en ihtiyaçlı gruplar belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Kurban çalışmaları da öncelikli olarak bu alanlarda gerçekleştirilmektedir.

Yetim Vakfı olarak Kurban vekâletlerini nasıl alıyorsunuz?

Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini Yetim Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekâlette de asıl olan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere Yetim Vakfı’na başvuran hayırseverler, bu niyetlerini ortaya koymuş olurlar. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.

Kurban fiyatı ne kadar?

Bir kurban hissesinin bedeli yurt dışı için 2.500 TL, Türkiye içinse 5.500 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata tüm organizasyon giderleri dâhildir.

Kurban fiyatını nasıl belirliyorsunuz?

Kurban fiyatları dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden Yetim Vakfı, kurban kesimini yapacağı bölgeleri iki kategoriye ayırarak kurban fiyatlarını belirlemektedir. Buna göre Türkiye kurbanları için 5.500 TL, diğer tüm bölgeler için ise 2.500 TL ile mükellefler kurbanlarını kestirebileceklerdir. Bu şekilde fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmalar engellenebilecek ve her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürülebilecektir.

Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. yetimvakfi.org.tr adresinden bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kurbanlarımızın kesim fotoğraf ve video görüntülerini gönderebiliyor musunuz?

Hayır, maalesef böyle bir çalışma imkânını bölge şartlarından ve son ana kadar gelen kurban bağışlarından dolayı bulamıyoruz. Dağıtım yapılan ülke ve bölgelerden çektiğimiz fotoğraf ve video görüntülerini web sayfamız ve sosyal medya adreslerimiz üzerinden görebilirsiniz. Kesim bilgisini vekâletinizle birlikte bize verdiğiniz telefonunuza SMS olarak bildiriyoruz.

Birkaç gün içerisinde farklı birçok ülkede kurban kesimleri nasıl gerçekleştiriliyor?

Vakfımız birçok ülkede organizasyon kabiliyeti olan partner kuruluşlarıyla birlikte kurban organizasyonu gerçekleştirmektedir. Bu kurumlar Kurban Bayramı öncesinde dağıtımı yapılacak bölge, kasaba ve köylerde ihtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz çocuklarımız, sosyal yetimlerimiz ve yetimhanelerle başkaca ihtiyaç sahiplerinin tespiti, kurbanlık olmaya haiz hayvanların satın alımı, kesimi ve dağıtım organizasyonunun planlamasını yapmaktadır. Bu ön hazırlıkların ardından kurbanların kesimlerine refakat edecek olan Yetim Vakfı görevlileri, kesecekleri kurban miktarınca vekâleti alarak bayram öncesinde kesim yapılacak ülkelere gitmekte ve burada kardeş kuruluşlarımız nezaretinde bayram namazı akabinde başlayarak Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesimleri yapmakta ve dağıtımları gerçekleştirmektedirler.

Mükellef olan kişi kurbanını dilediği yerde kestirebilir mi?

Hayırseverler kurbanlarını Yetim Vakfı’nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden -ülke kotaları dâhilinde- dilediklerinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi Yetim Vakfı’na bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

Vekâlet sahibi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?

Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini Yetim Vakfı’nca cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından Yetim Vakfı merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırılmaktadır. Bu bilgilendirmenin ardından mükelleflere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderilmektedir. Fakat geçtiğimiz yıl karşılaştığımız bağışçılarımızdan bazılarının telefonlarının kurumlardan gelen mesajlara kapalı olması nedenli mesajın ulaşmadığı bilgisini de hatırlatmakta fayda görmekteyiz.

Kurban kesimleri kaç gün sürüyor?

Kurban kesimi bayramın ilk günü bayram namazından sonra başlamakta ve bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar tamamlanmaktadır. Burada Pakistan, Bangladeş gibi bazı ülkelerde kurban bayram gününün değiştiğini hatırlatmakta fayda var. Kurbanlarımız Türkiye’deki bayram gününe göre değil bulunduğu ülkedeki bayram gününe göre kesilmektedir.

Adak, akika ve şükür kurbanları da Kurban Bayramı’nda kesilebilir mi?

Kurban Bayramı içerisinde adak, akika ve şükür kurbanlarının kesimleri de yapılabilmektedir.

Kurban bağışı en son hangi güne kadar yapılabilir?

Kurban bağışları, bayramın üçüncü günü saat 09.00'a kadar yapılabiliyor.

Yardım kuruluşlarına kurban kesimi için vekâlet verilebilir mi?

Ülke içinde veya dışındaki ihtiyaç sahipleri için kurban kesen kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurban olmaya haiz hayvanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.

Bir kurban bedelini tam olarak veremeyen kişi bunun daha azını kurban için verebilir mi?

Kurban bedeli yurt dışı için 2.500 TL ve Türkiye için 5.500 TL olduğundan bundan daha az verilecek miktar bir kurban bedeli için yeterli olmayacaktır.

Kurban kesimi ile birlikte çocuklar için bayramlık hediyeleri gönderilebilir mi?

Evet. Vakfımız yetim yavrularımızın kurban sevinçlerine bayramlık neşesini de katarak unutulmaz bir Kurban Bayramı yaşatmak istemektedir. Bu sebeple dileyen kardeşlerimiz kurban bağışlarıyla birlikte 600 TL ile bir bayramlık da hediye edebilirler. Ayrıca cep telefonlarının SMS bölümünden BAYRAMLIK yazılıp 8868’e göndererek 70 TL, 9868’e göndererek 10 TL katkı verilebilir.

Çek ve senet gibi ödeme araçlarıyla kurban ödemesi yapılabilir mi?

Senet kabul edilmemektedir. En fazla 45 gün olmak kaydıyla çek kabul edilmektedir.

Kimler kurban kesmelidir?

Kurban kesmek, akıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim esnasında hayvanların birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

Kurban ne demek? Hükmü nedir?

Sözlükte “yaklaşmak”, “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak ise, ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür, mukîm ve dinî ölçülere göre zengin sayılan her mü’min, ilahî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş hem de Cenâb-ı Hakk’a yaklaşmış olur.

Kurban bağışı yapmak için: https://bagis.yetimvakfi.org.tr/donate#kurban

Not: Buradaki bilgiler Diyanet kaynakları baz alınarak hazırlanmıştır.

Yetim Vakfı Kurban Bayramı’nda Yine Kıtalar Aşıyor

Yetim Vakfı bu yıl “Gülüşüne Kurban” sloganıyla Türkiye başta olmak üzere 20 ülkede çalışma ‎yürütecek. ‎

• 08.06.2023

Gülüşüne Kurban

Yetim Vakfı olarak bu sene 20 ülkede kurban kesimleri yapmayı planlıyoruz.

• 23.05.2023