Güney Kore

Yüzölçümü: 100.210 km²

Nüfus: 51.327.334

Yönetim Biçimi: Başkanlık Tipi Demokrasi

Resmî olarak Kore Cumhuriyeti diye bilinen ülkenin dili Korecedir. Oldukça homojen bir etnik yapıya sahiptir ve nüfusun hemen hemen tamamı Korelidir. Ayrıca nüfusun %56’sı yerel inançlara sahip kimselerden ve ateistlerden oluşur. Halkın %27’si Hristiyan, %15’i Budist’tir. Ülke, dünyadaki en düşük doğum oranlarından birine ve 79 yıllık yüksek yaşam beklentisine sahiptir.

Oldukça yoğun nüfusu olan bir ülkedir. 1960-1970 yılları arasında birçok insan ekonomik gelişmeler sebebiyle şehirlere göç etmiştir. Şehirlerde yaşayan nüfusun oranı %83, kırsal alanlarda yaşayan nüfusun oranı %16.12’dir. Ülke, Dünya Bankası’nın 2018 GSYİH sıralamasına göre dünyanın 12. büyük ekonomisine sahip olmasına rağmen ülke içinde ekonomik anlamda dengesiz bir dağılım görülmektedir ve nüfusun yaklaşık %15’i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.

0-14 yaş arasındaki çocukların toplam nüfusu 6.430.600, 15-24 yaş arasındaki gençlerin toplam nüfusu 5.692.720’dir. Ülke düşük doğum oranına sahip olduğu için çocuk sahibi olan veya yetimhaneden evlat edinen kişilere, hükûmet tarafından maddî teşvik sağlanmaktadır. Son 10 yılda beş yaşın altında ölen çocukların sayısında bir azalma kaydedilmiştir. Son verilere göre beş yaş altı her 1.000 çocuktan 3’ü, yenidoğan her 1.000 bebekten 2.7’si hayatını kaybetmektedir. 2019 yılında 419 yenidoğan, prenatal dönemde oluşan çeşitli sebeplerden dolayı ölmüş; diğer yenidoğan ölümlerinin sebepleri de tanımlanamayan semptomlar ve anomaliler olmuştur.

Güney Koreli çocuklar kaliteli tıbbî hizmet imkânı buldukları gibi kaliteli bir eğitim sistemine erişimleri de vardır. Kore toplumunun eğitime önem vermesi bu gelişmeye yardımcı olmaktadır. Ülkede ilkokulu tamamlama oranı %98, ilkokula hiç gitmeyen çocukların oranı ise %2’dir. Bunun yanında ortaöğretime brüt kayıt oranı %96’dır.

2020 yılında ülke içinde evlat edinilen Güney Koreli çocuk sayısı 260 iken, yurtdışında 232 çocuk evlat edinilmiştir. Son yirmi yılda uluslararası evlat edinme oranı büyük ölçüde azalmıştır. Fakat dünyanın en uzun ve en eski denizaşırı evlat edinme programına sahip olan Güney Kore, yaklaşık 220.000 çocuğu 14 kabul ülkesine göndermiştir.

Güney Kore, özellikle kadın ve çocukların istismar edildiği ülkelerden biridir. Çocuk işçiliği ve zorla çalıştırma yasak olmakla birlikte 18 yaşın altındaki çocuklar, belirli koşullar altında çalışabilir. Çalışmak isteyen 18 yaşından küçük çocukların, ebeveynlerinden veya vasilerinden yazılı onay almaları gerekir. Çocuk işçiliği ile ilgili uygulanan çeşitli yasalar vardır, ancak insan kaynağı eksikliği sebebiyle düzenli denetimler yapılmamaktadır.

1970 ve 1980’lerde yaşanan ekonomik patlamayı bir kriz takip etmiş ve artan işsizlik yüzünden pek çok aile çocuklarına bakamayacak duruma gelmiştir. Pohang, Namyangju, Cheonan, Anyang, Jeonju, Cheongju, Ansan, Bucheon, Yongin ve Goyang’ta yetimhaneler bulunmaktadır. Ülkede misyoner kurumlar da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları The Angel House Orphanage, Jerusalem Ministry, Neighbourly Neighbourly Bridging Communities, Samsungwon Orphanage & Children’s Home ve The Kang Nam Children’s Home’dur. Güney Kore’de en aktif olan misyoner kuruluşlardan biri de SOS Children’s Villages’tir.

KAYNAKÇA:

EVANS, Stephan. “Taking on South Korea’s Adoption Taboo”. BBC NEWS. (6 January 2015). https://www.bbc.com/news/world-asia-30692127. (26.10.2021).

Institute for Policy Studies. “Ending South Korea’s Child Export Shame”. https://ips-dc.org/ending_south_koreas_child_export_shame/. (26.10.2021).

Nations Encyclopedia. “Korea, South-Working Conditions”. https://www.nationsencyclopedia.com/economies/Asia-and-the-Pacific/Korea-South-WORKING-CONDITIONS.html. (26.10.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the South Korea Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/south-korea. (10.11.2021).

Statista. “Number of Adoptions in South Korea 2009-2020, by Type”. https://www.statista.com/statistics/647918/south-korea-children-adoption-number-region/. (26.10.2021).

The Borgen Project. “History of Poverty in South Korea”. https://borgenproject.org/history-of-poverty-in-south-korea/. (26.10.2021).

WFB. “Explore All Countries-Korea, South”. https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/korea-south/. (26.10.2021).

Worldometer. “South Korea Population”. https://www.worldometers.info/world-population/south-korea-population/. (26.10.2021).

• 20.11.2021