Katar

Yüzölçümü: 11.586 km²

Nüfus: 2.948.541

Yönetim Biçimi: Monarşi

Katar, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Petrol bakımından en zengin ülkelerdendir. 2021 yılında kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin dördüncü ülkesidir. Nüfusun %88’i Güney Asyalı, %12’si Katarlı Arap’tır. Resmî dil Arapça ve İngilizcedir. Müslümanlar %68’lik bir orandadır. Bunu daha az oranlarla Hristiyanlar, Hindular ve Budistler takip eder.

Katar’ın nüfusu 2021 yılında, bir önceki yıla göre %4.70 oranında artmıştır. Bugün itibariyle ülkede 0-14 yaş arası çocukların nüfusa oranı %13, 15-24 arası gençlerin nüfus oranı ise %12’dir. 2019 yılında doğurganlık oranı kadın başına 1.85’dir.

Katar, en yüksek kaza oranına sahip ülkeler arasındadır. Dolayısıyla çocuk ölümlerinin nedenlerinden biri de trafik kazalarıdır. Bulaşıcı hastalıkların anne ve çocuk ölümlerindeki payı %5’tir. Tüberküloz, difteri, tetanoz, boğmaca, felç, kızamık, kabakulak, zatürre gibi hastalıklara karşı bağışıklık sağlanması için çocuklar aşılanmaktadır. Yenidoğan her 1.000 bebekten 5.5’i, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 6.7’si ve her 100.000 anneden 9’u hayatını kaybetmektedir.

Katar’da 12 yıllık temel eğitim ücretsiz ve zorunludur. Nüfusla birlikte özel okulların sayısı da katlanarak artmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre ülkede 300’ün üzerinde özel okul bulunmaktadır. 2019-2020 yılı itibariyle ülkede 207 devlet okulu, 68 anaokulu bulunmaktadır. Katar’da ilkokula kayıt oranı %96, ortaokula kayıt oranı %9 ve liseye kayıt oranı %88’dir. Hükûmet ayrıca, yetişkin okuryazarlığını artırmak maksadıyla okullarda eğitim vermektedir. Son verilere göre ülkede genç okuryazar oranı %98’dir.

Kalkınma Planlama ve İstatistik Bakanlığı’na göre 2016 yılında 5-19 yaş arası 5.800’den fazla çocuk, Katar’daki çeşitli engelli merkezlerine kayıt yaptırmıştır. 2017 verilerine göre ülkede, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların, beklenen gelişimi gösteren yaşıtlarıyla birlikte normal eğitime dâhil edilebilmesi için 50 kaynaştırma okulu bulunmaktadır. Al Gharaffa’daki Giggles Daycare, Hazm Al Markhiya’daki Kanga’s Pouch Kreşi,  West Bay Lagünü’ndeki TLC Kreşi de özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için açılmış kurumlardan bazılarıdır. Renad Academy, otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere eğitim hizmetleri vermekte; Al Nebras, psikiyatri konusunda uzmanlaşmış bir sosyal hizmet uzmanı istihdam etmekte ve çocuklara bire bir destek sağlamaktadır.

Katar’da göçmen nüfus, çok ciddi bir yekûn tutmaktadır. Dünyanın en küçük egemen devletlerinden biri olan ülkede Hindistan, Bangladeş, Kenya, Nepal, Pakistan, Filipinler, Sri Lanka ve Sudan gibi ülkelerden gelip iş arayan insanların emeklerinin sömürüldüğü söylenebilir. Çünkü bugün itibariyle ülkede yaklaşık 2.300.000 göçmen bulunmakta; bu göçmenler ağırlıklı olarak ev ve inşaat sektörlerinde çalışmaktadırlar. Ayrıca bunların 333.900’ü 18 yaşın altındaki çocuklardır.

Al Ghuwariyah, Madinat ash Shamal, Jariyan al Batnah, Mesaieed, Al Jumaliyah, Al Wakrah, Al Khor, Umm Salal, Al Rayyan ve Doha’da yetimhaneler olduğu bilgiler arasındadır. Ülkede faaliyetlerine devam eden kimi yardım kuruluşlarından bazıları da Qatar Charity, Orphans Care Center ve Katar Yetimler Vakfı-Dhreima’dır.

KAYNAKÇA:

I Love Qatar.net. “Are you Allowed to Adopt Orphans in Qatar?”. https://www.iloveqatar.net/news/general/orphans-in-qatar. (05.11.2021).

DOHANEWS. “Isn’t it Enough our Parents Abandoned us? Complaints Emerge from Qatar’s only Orphanage”. https://www.dohanews.co/isnt-it-enough-our-parents-abandoned-us-complaints-emerge-from-qatars-only-orphanage/. (05.11.2021).

Humanium. “Children of Qatar”. https://www.humanium.org/en/qatar/. (05.11.2021).

Q-Taa’leam. “Educating Children with Disabilities in Qatar”. https://sites.northwestern.edu/qtaaleam/educating-children-with-disabilities-in-qatar/#.YYwSMGBBzIW. (05.11.2021).

Knoema. “Qatar”. https://knoema.com/atlas/Qatar. (05.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Qatar Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/qatar. (10.11.2021).

The Borgen Project. “The 2022 World Cup: Human Trafficking in Qatar”. https://borgenproject.org/tag/the-international-labour-organization/. (02.12.2021).

Worldometer. “Qatar Population”. https://www.worldometers.info/world-population/qatar-population/. (05.11.2021).