İyilik Zili Çalıyor

Yetim Vakfı’nın Kırtasiye Projesi’yle ulaşmak istediği hedef nedir?

Öncelikle Yetim Vakfı olarak yaklaşık 400 milyon yetim çocukla aynı dünyada yaşamanın ağır sorumluluğunu hissediyoruz. Ve yeni projeler ortaya koyarken bu çocuklara nasıl faydalı olabileceğimizi, küçücük omuzlarındaki yükü nasıl kaldırabileceğimizi düşünerek hareket ediyoruz.

Bunlardan biri olan “Kırtasiye Projesi” de yeni bir eğitim yılına başlayacak olan yetim, öksüz, kimsesiz ve sosyal yetim durumundaki çocuklarımıza okul çantası ve kırtasiye malzemeleri dağıtarak destek olmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Dolayısıyla hedefimiz, yeni başlangıçlara mutluluğun imzasını atmak ve çocuklarımızın eğitim hayatını sekteye uğratacak eksiklikleri telafi etmektir.

Ayrıca bu proje, İslam coğrafyasının farklı yerlerinde yaşayan yetim yavrularımıza bir moral, motivasyon ve yaşama sevinci olabilme umudu taşıyor. Yanı sıra yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmaya çalışan misyonerlerin faaliyetlerine karşı bir etki oluşturabilme, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilme ve yetim yavrularımızla ilgili acil projeleri ülkemiz hayırseverlerinin gündemlerine taşıyabilme gayreti taşıyor.

Yetim Vakfı, kırtasiye projesi kapsamında kimlere yardım ulaştırmayı hedefliyor?

Yetim Vakfı’nın çalışma alanına giren yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim kapsamı içerisinde bulunan bir milyarı aşkın, oldukça geniş bir kitle bulunuyor. Bu çerçevede yetim ve öksüz çocuklarımız, yetimhane ve kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlar ve anne babaları olsa dahi onların sevgi, şefkat ve ilgisinden mahrum olan çocuklarımızın bulunduğu ülke ve bölgelerde bu projemizi gerçekleştireceğiz.

İhtiyaç sahibi çocuklar nasıl tespit ediliyor?

Yetim Vakfı’nın çalışma yürüttüğü ve ulaşmayı hedeflediği ülke ve bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri, araştırma ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Kardeş kuruluşlarımızın da katkılarıyla ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz ve sosyal yetim olan, yetimhanelerde bulunan en ihtiyaçlı gruplar belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Kırtasiye projesinin çalışmaları da öncelikli olarak bu alanlarda gerçekleştirilmektedir.

Yetim Vakfı, Kırtasiye Projesi’ne nasıl hazırlanıyor?

Öncelikle projenin uygulanacağı ülkeler belirleniyor. Bu ülkelerin belirlenmesindeki en önemli etken, ülkedeki yetim çocukların tablosu oluyor. Bu şekilde bakıldığında dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası öne çıkıyor. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güney ve Güneydoğu Asya ile savaş ve kaos ortamının milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı Ortadoğu takip ediyor. Yine potansiyel kriz bölgeleri olarak öne çıkan Balkanlar ve Kafkasya da proje kapsamına giren bölgelerimiz arasında yer alıyor.

Yetim Vakfı kırtasiye projesini uygulayacağı bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?

Bu bölgelerin tespit edilmesinde mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetimler ile yetimhaneler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.

Türkiye’de kırtasiye projesinin uygulanacağı öncelikli iller hangileridir?

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem, 11 ilimizde ciddi yıkımlara sebep oldu, 45 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Bu felaket 13.5 milyon insanın hayatını doğrudan etkiledi. Dolayısıyla Yetim Vakfı olarak bizler de bu eğitim öğretim döneminde iyilik rotamızı Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazığ ve Şanlıurfa olmak üzere 11 ilimize çevirdik. Ayrıca evleri yıkılan ve Türkiye’nin dört bir yanına dağılmak zorunda kalan depremzede kardeşlerimizin gittiği İstanbul, Ankara gibi illeri öncelik sıramıza aldık.

Depremin ilk gününden itibaren 46 personelimiz ve 500’ün üzerinde gönüllümüzle sahada yer aldık. Muhtelif gıda, ısıtıcı, su, yakacak, çadır, hijyen kiti, battaniye, çocuk bezi, kıyafet ve ev eşyası gibi malzemelerden oluşan 40 yardım tırıyla depremzede kardeşlerimizin yanında olmaya çalıştık. Afetzede kardeşlerimizin ve çocukların yaşadığı bu travmayı atlatabilmelerine yardımcı olabilmek amacıyla beş bölgede psikososyal çalışmalarımızı yürüttük. Şimdi de kırtasiye projemizle buradaki çocuklarımıza destek olmayı istiyoruz.

Proje kapsamında çocuklara dağıtılacak olan malzemeler nelerdir?

2023-2024 eğitim öğretim dönemine girerken proje kapsamında her bir yetim çocuğa okul çantası ve kırtasiye malzemeleri dağıtımı yapılacaktır. Kırtasiye malzemesi olarak öncelikle çanta, kalemlik, kurşunkalem, tükenmez kalem, çeşitli derslere uygun defterler, boya kalemleri, sulu boya, pastel boya, silgi, kalemtıraş, cetvel ve kitaplar verilecektir. Malzemelerin sayısı ve çeşitliliği, dağıtım yapılacak ülkenin eğitim sistemine, çocukların yaş gruplarına ve bütçeye göre değişkenlik gösterecektir.

Yetim Vakfı bu sene hangi ülkelerde kırtasiye projesini gerçekleştirecek?

Yetim Vakfı olarak bu sene 24 ülkede bulunmayı planlıyoruz. Proje kapsamında bulunan ülkeler Türkiye’yle birlikte Afganistan, Arakan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna, Burkina Faso, Çad, Filistin, Irak, İran, Lübnan, Lübnan (Filistin Mülteci Kampları), Makedonya, Somali, Sri Lanka, Suriye, Togo, Tunus, Türkiye ve Yemen’dir.

Kırtasiye dağıtımları nasıl gerçekleşmektedir?

Yetim Vakfı, kırtasiye dağıtımlarını ilgili ülkelerdeki partner kurumlar üzerinden gerçekleştirmekte; fakat Türkiye ve Suriye’deki dağıtımları kendisi yapmaktadır.

Kırtasiye Projesi’ne destek olmak için bir eğitim setinin fiyatı nedir?

Bir çocuğa hediye edilecek eğitim setinin fiyatı 500 TL’dir. Bunun haricinde “EĞİTİM” yazıp 9868’e göndermek suretiyle 10 TL bağış yapmak da mümkündür.

Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. Dilerseniz https://bagis.yetimvakfi.org.tr/bagis/kirtasiye adresinden bağış yapabilirsiniz.