Ocak ayında neler yaptık?
08.02.2022

Ocak ayında neler yaptık?

Yetim Vakfı olarak Ocak ayında Türkiye'de ve dünyanın birçok bölgesinde yetim ailelere ve ihtiyaç sahiplerine yönelik psikososyal destek ve yardım faaliyeti gerçekleştirdik.

Yaşadığımız dünyada savaş, doğal afet, açlık ve kıtlıklar, kaza ve hastalıklar nedeniyle milyonlarca çocuk yetim kalıyor; yetimlerin yarıya yakını ise aile ve kurum korumasından mahrum bulunuyor.

Bu kapsamda bizler, Türkiye ve dünya üzerindeki savaş ve kriz coğrafyalarında bulunan yetim çocuklarımıza maddi destekler sunuyor ve bu desteği üniversite eğitimi sonuna kadar devam ettirmeyi planlıyoruz.

Vakfımız hayırseverlerimizin destekleriyle kış ayının sert geçtiği bu ayda yine binlerce yetimin kalbine dokundu.

Ocak ayı çalışmalarımız özet olarak şu başlıklarda gerçekleşti.

• Sanat Atölyemizde kraft kağıt üzerine akrilik boya ile çalıştık. Çocuklarımız istediği renklerle çerçeveler yaparak içine rengarenk çiçekler çizdi.

• Psikososyal Destek ve Uygulama Merkezimizde çocuklarımızla fırça yerine ellerimizi kullandık. Parmak boyasıyla ellerimizin oluşturduğu şekillerden resimler çıkarttık, boyalara dokunmanın heyecanını yaşadık. Çalışmanın dışavurum özelliği sayesinde ise duygularımızı düzenlemeye katkı sağladık.

• Psikologlarımızdan Ömer Faruk Şeker, Genç İHH İstanbul Ortaokul Biriminin düzenlediği “Dijital Çağda Gençleri Anlamak” seminerine katılarak "Gençlerin Gelişimsel Özellikleri" başlıklı sunum gerçekleştirdi. Seminerler gelecek haftalarda psikologlarımızın sunumuyla devam edecek.

• 7 Aralık Üniversitesi Fizyoterapi öğrencileri sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kilis Anaokulumuzu ziyaret etti. Öğrencilerimize hediye dağıtarak eğlenceli vakit geçirmelerini sağladılar.

• Kardeş Aile Projemiz kapsamında Suriye’nin Lazkiye kırsalında 8. ay ödemelerini yetim ailelerimize teslim ettik.

• Suriye’de zor şartlar altında eğitim-öğretime devam eden 15 okulda kırtasiye malzemeleri, yazıcılar ve öğretmenlere kıyafet dağıtımı gerçekleştirdik.

• Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız psikososyal destek iş birliği ile çocuklara yönelik akran zorbalığını önleme, sosyal uyumu artırma, akademik ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla okullarda gün ışığı çemberleri etkinliklerimizi sürdürüyoruz.

• Vakfımızın Kadın Kolları'nın organizesiyle Tülay Gökçimen ile Savaşın Çocukları belgesel okumasını gerçekleştirdik. Program sonunda belgesel çekimlerinde yer alan çocukların çizdiği resimleri kura ile 10 kişiye hediye ettik.

• Sanat atölyemizde çocuklarımızın kaygıyla başa çıkma ve odaklanma becerilene katkı sağlayan "Uçan Halı" çalışması gerçekleştirdik. Önce hayal ettiğimiz huzurlu yere giden bir halı düşledik. Ve orada gezdik. Ardından hayalimizi kağıdımıza yansırken uçan halımızı süsledik.

• Suriye’de dönemsel sponsorluk ödemelerimizi gerçekleştirdik.

• Aksaray Psikososyal Destek Merkezimizde çocuklarımızın sosyal, bilişsel, fiziksel, duygusal becerilerinin gelişimine katkı sunan kutu oyunlarını atölyelerimizde kullanmaya devam ettik.

• Suriye’deki yetim ailelerimiz soğuktan üşümesin diye kış destek yardımlarımıza devam ediyoruz. Yetim aile yerleşkelerimize desteklerinizle atkı bere, eldiven, bot, soba, kömür, gıda kolisi ve çocuk paketi ulaştırdık.

• Suriye’de etkili olan yoğun kar ve yağmurdan etkilenen kamplarda yaşayan siviller için harekete geçtik. Vakfımız, Suriye’nin İdlib kırsalında çadır kentlerde yaşayan ailelere “Sıcacık Sevgiye Soğuk İşlemez” kampanyası kapsamında çadırlarda yaşayan bin 200 aileye toplam 300 ton kömür yardımı yaptık.

• Esenlik Durakları Projemize katılan gönüllülerimizle dönem kapanışı için bir araya geldik. Çevrimiçi kapanış programımızda, gönüllülerimizin gönüllülük süreciyle alakalı duygu ve düşüncelerini dinledik.

• Çocuklarımız, geleceğe umutla bakmaya devam ediyor. Bu kez onlarla travma  aktivitesinde buluştuk. Savaş travması yaşamış çocuklarımız kendi ülkelerini hayal edip, çizerek iyi dileklerini iletti.

• Sefire-i Alem Derneği, Öğrenci Birim Sorumluları Hatice Karasakız ile birlikte vakfımızın kadın kollarını ziyaret ederek ortak çalışmalar hakkında istişarede bulundular.

• Adak, akika ve şükür kurbanlarınız yetim ailelerin sofrasında. Hayırseverlerimizin bağışladıkları adak, akika ve şükür kurbanlarını Sri Lanka’da yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık.

Psikososyal Destek Merkezimiz Çalışmalarına Devam Ediyor

Psikososyal Destek Merkezimizde yetim çocuklar ve anneleri için “müdahale” programları geliştirerek, bu kişilerin yaşamlarındaki risk faktörlerini azaltmaya ve destek faktörlerini artırmaya devam ediyoruz.

Ocak Ayında Çocuklara ve Ebeveynlere Yönelik Çalışmalarımız

Psikososyal destek çalışmalarımız kapsamında;

Bireysel olarak 47 yetim çocuğumuza 143 saat, grup oyun terapisinde 60 çocuğa 240 saat, grup atölyesinde 60 çocuğa 240 saat terapi uyguladık.

Ayrıca ergenlere yönelik ise;

Bireysel olarak 5 ergene 20 saat, grup terapisinde 17 ergene 68 saat terapi uyguladık.

E-senlik projemizde de yine 77 yetim çocuğumuza 154 saat süre içerisinde terapi çalışmaları gerçekleştirdik.

Annelere Yönelik Faaliyetler

Yetim çocuklarımızın yanında annelerine yönelik psikososyal destek hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz.

Bu kapsamda bireysel olarak 37 yetim annesine 127 saat terapi uyguladık.

Gönüllülere Yönelik Faaliyetler

E-senlik projemizde yer almak üzere 7 psikoloğumuz 90 saat içerisinde gönüllülerimizle birlikte süpervizörlük çalışmalarını tamamladı.

Benzer Faaliyetler