Ramazan Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
“BU RAMAZAN KALBİNE DOKUN”
Yetim Vakfı’nın kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yetim Vakfı, Türkiye ve dünya üzerinde yetim yavrularımızın sevgi ve şefkatle, ruh ve beden sağlığı bütünlüğü içerisinde büyüyüp gelişmesine katkıda bulunmak gayeleriyle Dünya Yetimler Günü’ne (15 Ramazan) tekabül eden 10 Haziran 2017’de kurulmuştur. Vakfımız “yetim” kavramının kapsamına sayıları 2,5 milyara ulaşan dünya çocuk nüfusunun %40’ını teşkil eden yetim, öksüz, kayıp veya buluntu ve sosyal yetimleri de dahil etmektedir. Yetim çocukların anneleri de yine kurumumuzca destek kapsamı içerisinde bulunmaktadır. Vakfımız sunmuş olduğu hizmetlerde yaş sınırı gözetmemekte ve yetimlerin ellerini, ilk çocukluktan başlayarak hayata atılıp kendi ayaklarının üzerinde duracakları zamana kadar bırakmamaktadır.
Yetim Vakfı olarak ebeveyn kaybı yaşamış çocuklarımızın ve aile üyelerinin, yaşadıkları kayıpla başa çıkabilmelerini sağlamayı ve bu kaybın yarattığı psikolojik etkinin kişiler üzerindeki tesirini hafifletmeyi amaçlayan psikososyal destek faaliyetleri, eğitim, ayni ve nakdi destekler ile birlikte kalkınma projeleri de yürütmekteyiz: Esenlik Durakları, Sponsorluk Destek Projesi, Kardeş Aile Projesi, Sırada İyilik Var Projesi, Hayallere Değen Resimler, Kilis Anaokulu, Sokağıma Şenlik Geldi vb.
Geride bıraktığımız 2024 yılı içerisinde başta ülkemiz olmak üzere Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Afrika ve Uzakdoğu’da toplam 35 ülkede onlarca proje ile 2.428.465 yetim yavrumuza destek veren Vakfımız 17 Ocak 2024 tarihi itibariyle Vergi Muafiyeti statüsü kazanmıştır.
Yetim Vakfı Ramazan çalışması çerçevesinde hangi faaliyetlerde bulunacak?
Ramazan ayı tüm mahlûkatın kökten uca yenilendiği bambaşka bir iklim. Rabbimizin “Benim ayım” dediği ve yapılan hayır ve hasenata kendi fazlından sınırsızca ecir ve sevap verdiği, şeytanların zincire vurulduğu nadide bir zaman dilimi. Yetim Vakfı olarak 2025 yılı ramazan döneminde “Bu Ramazan Kalbine Dokun” sloganı ile Türkiye ile birlikte dünyanın 27 ayrı ülkesinde hayırsever bağışçılarımızın Ramazan kumanyası, Ramazan Çocuk Paketi, iftar, bayramlık, zekat, fitre ve fidye desteklerini yetim yavrularımıza ve onların ailelerine ulaştırma gayretinde olacağız. 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü ise çok daha canlı programların icra edileceği nadide bir gün olacak. Ayrıca Ramazan ayı içerisinde 3.000 yeni yetim yavrumuzu sponsorluk destek sistemimize alarak üniversite tahsilleri sonuna kadar desteklemek istiyoruz. Bu şekilde Ramazan ecri ile yetim yavrularımıza destek ecir ve sevabını birlikte alabilmek için çalışacağız inşallah.
Yetim Vakfı ramazan döneminde hangi gruplara ulaşmayı hedefliyor?
Yetim Vakfı’nın çalışma alanına giren yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim kapsamı içerisinde bulunan 1 milyarı aşkın oldukça geniş bir kitle bulunuyor. Bu çerçevede yetim ve öksüz çocuklarımız ve onların aileleri, yetimhane, yetim aile yerleşkeleri ve kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlar, evler ve elbette anne babaları olsa dahi onların sevgi, şefkat ve ilgisinden mahrum durumda bulunan sosyal yetimlerimizin bulunduğu ülke ve bölgelerde ramazan çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.
Ramazan çalışması kapsamında olan ülkeler hangileri?
Ortadoğu: Filistin, Lübnan, Irak, İran, Suriye, Yemen
Balkanlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek
Orta Asya, Kafkasya: Afganistan, Azerbaycan
Afrika: Burkina Faso, Çad, Gana, Gine, Kenya, Mali, Moritanya, Somali, Sudan, Togo, Tunus, Zimbabve
Güneydoğu Asya: Arakan, Bangladeş, Hindistan, Nepal, Sri Lanka
Ve Türkiye olmak üzere toplam 28 ülkede Ramazan faaliyetleri planlanmaktadır.
Yetim Vakfı’nın Ramazan organizasyonuyla ulaşmak istediği hedefler nelerdir?
Vakfımız ramazan çalışması yaparken ihtiyaç sahibi yetim, öksüz ve sosyal yetim durumunda bulunan çocuklarımız ve ailelerine hayırseverlerin emanetlerini ulaştırırken öncelikle yapılanın bir ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah’ın rızası olduğu bilinciyle hareket ediyor. İslam coğrafyasının farklı noktalarındaki yetim yavrularımız ve aileleri için bir moral, motivasyon ve yaşama sevinci olabilme, acil temel ihtiyaçları giderebilme, yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmaya çalışan misyonerlerin çalışmalarına karşı bir etki oluşturabilme, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilme ve yetim yavrularımızla ilgili yeni acil projeleri ülkemiz hayırseverlerinin gündemlerine taşıyabilme gibi amaçlarımız bulunmaktadır.
15 Ramazan Dünya Yetimler Günü hakkında bilgi verir misiniz?
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Gine’nin başkenti Conakry’de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40. Oturumu’nda her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesini karara bağladı. 40. Oturum 1/40 ICHAD numaralı kararın 21. Maddesi’ne göre İİT, bu kararını bünyesinde bulunan bütün sivil toplum kuruluşlarına ve hayır kuruluşlarına iletmiş, onlara Dünya Yetimler Günü’nde uluslararası kamuoyunu yetim gerçeği konusunda bilinçlendirmek üzere harekete geçmeleri ve bu günde yetimlere yönelik çeşitli alanlarda sosyal proje başlatmaları çağrısında bulunmuştur. İlki 12 Temmuz 2014 tarihinde idrak edilen Dünya Yetimler Günü’nün dördüncü organizasyonu aynı zamanda Vakfımızın da kurulduğu tarih olmuştur. Vakfımız Dünya Yetimler Günü’nün yetim çocuklar gerçeğine dikkat çekilerek, devlet, çatı kurum ve STK’ların çocukların hayatlarına dokunan sahici projelerle tüm yıla yayılması çerçevesinde çaba göstermektedir.
15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde Yetim Vakfı ne gibi faaliyetlerde bulunacak?
Yetim Vakfı olarak 15 Ramazan (15 Mart 2025) Dünya Yetimler Günü’nde ülkemizde bir dizi program uygulayacak ve aynı zamanda tüm İslam ülkelerinde gerçekleştirilmesi arzusunda olduğumuz bazı etkinlik ve bilinçlendirme çalışmaları için de gayret içerisinde olacağız. Planlanan bir dizi etkinlik şu şekilde olacaktır:
- Basın açıklaması
- Yetim Vakfı Dünya Yetimler Günü basın toplantısı
- “Çalışan Çocuklar Raporu – 2025” sunumu
- Dünya Yetimler Günü iftar programı
- Çocuklarımızın bayramlık kıyafet, oyuncak, kitap ve çeşitli hediyelerle sevindirilmesi
- İslam dünyasıyla ilgili faaliyetler:
- Tüm İslam ülkelerinde Cuma hutbesinde yetim çocuklar konusuna yer verilmesi,
- Yetimhane ve yetim evlerinin ziyareti,
- Çocuklara hediye takdimleri (kitap, oyuncak, bayramlık kıyafet)
- Çocuklarımız için kalıcı faaliyetler için duyuru yapılması konusunda bilgilendirme.
Yetim Vakfı Ramazan çalışmasına nasıl hazırlanıyor?
Proje yapılacak ülkelerin belirlenmesi: Öncelikle ramazan çalışması için uygun olan ülkeler belirleniyor. Bu ülkelerin belirlenmesindeki en önemli etken ise ülkedeki yetim çocuklar tablosu oluyor. Bu şekilde bakıldığında dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası öne çıkmaktadır. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güneydoğu Asya ile savaş, kaos ve potansiyel kriz bölgeleri olmaları hasebiyle Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya takip etmektedir.
Fonların oluşturulması: Ramazan ayı destek ülkelerimizde hangi alanlarda ne kadar yetim yavrumuza ve ailelerine ulaşacağımızla ilgili fizibilite çalışmaları akabinde fonların oluşturulması safhasına geçilmektedir. Projeler Türkiye’deki hayırseverler dışında fon sağlama potansiyeli bulunan kurum ve kuruluşlara da proje dosyaları halinde sunulmakta ve bu şekilde Ramazan fonlarımız oluşturulmaktadır.
Ekiplerin oluşturulması: Belirlenen ülke ve bölgelerde görev yapacak ekipler ülkedeki faaliyetin yoğunluğuna göre oluşturulmaktadır. Ekipler vakfın çeşitli kurullarında bulunanlar, çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüleri ile gazeteci ve yazarlardan oluşturulmaktadır.
Partner kurumların hazırlıkları: Vakfımız ramazan çalışmalarını ilgili ülkelerdeki kardeş kurumlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Kardeş kuruluşlarımız Ramazan öncesinde faaliyet alanlarıyla ilgili bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılmaktadır.
Geri bildirim ve raporlama: Ramazan faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan Yetim Vakfı ekipleri seyahat notları ve gözlemlerini ilgili komisyona raporlamaktadır. Raporların müzakereleri akabinde ihtiyaçlar projelendirilerek hayırseverlerin gündemlerine sunulmaktadır.
İhtiyaç sahibi yetim, yetimhane ve yetim ailelerini nasıl tespit ediyorsunuz?
Yetim Vakfı’nın çalışma yürüttüğü ve ulaşmayı hedeflediği ülke ve bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri, araştırma ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Kardeş kuruluşlarımızın da katkılarıyla ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz ve sosyal yetim olan, yetimhanelerde bulunan en ihtiyaçlı gruplar belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Ramazan çalışmaları da öncelikli olarak bu alanlarda gerçekleştirilmektedir.
Ramazan ayında yetimler için neler yapabilirim?
Ramazan’da Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki yetim yavrularımıza ulaştırılmak üzere hazırlanan aile ve çocuk kumanyaları, iftariyelikler, zekat, fitre ve fidyeler ile bayramlık kıyafetlere katkı verebilir, yetimlerimizin bayram sevincine ortak olabilirsiniz.
Katkıda bulunmak isteyen hayırseverler için;
Bir kumanya paketi: 1.300 TL
Ramazan çocuk paketi: 400 TL
Bayramlık giysi: 1.500 TL
İftar bedeli: 180 TL
Fitre ve fidye: 180 TL
Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?
Evet mümkün. yetimvakfi.org.tr adresinden ilgili hesaplara bağışlar gerçekleştirilebilir. Ayrıca yine sitemizde bulunan IBAN ve SWIFT kodları kullanarak havale yapılabilir.
Ramazan ayında ayni olarak da destek kabul ediyor musunuz?
Evet, Ramazan ayında ayni destek de kabul etmekteyiz.
Yetimlere kısa mesajla katkı sağlamak mümkün mü?
Evet, YETİM yazıp 9868’e göndereceğiniz bir SMS ile 30 TL’lik; FİTRE yazıp 8868’e göndererek 180 TL’lik bağışta bulunabilirsiniz.
Sosyal medyada Yetim Vakfı Ramazan ayı faaliyetlerine nasıl katkı sağlayabiliriz?
facebook/yetimvakfi, twitter/@yetimvakfi, instagram/yetimvakfi hesapları aracılığıyla sosyal medyada yaptığımız paylaşımlara destek verebilir, kendi kişisel hesaplarınız üzerinden çalışmalarımızın duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.