Ruanda

Yüzölçümü: 26.338 km²

Nüfus: 13.385.240

Yönetim Biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet

Ruanda, kilometrekareye düşen 512 kişiyle, Afrika kıtasının nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesidir. Halkın %85’i Hutu, %14’ü Tutsi ve %1’i Twalardır. Resmî diller Fransızca, İngilizce, Kinyarwanda ve Svahilicedir. Nüfusun %75’ini Hristiyanlar, %15’ini Müslümanlar ve %10’unu diğer inançlar oluşturmaktadır.

2020 verilerine göre nüfusun %40’ını 0-14 yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. 15-24 yaş arası genç nüfus 2.537.590’dır. Çocuk nüfusunun bu denli kalabalık olduğu Ruanda’da sağlık, eğitim ve korunma gibi temel ihtiyaçları yeteri kadar temin edilememektedir. 1994 yılında yaşanan soykırımda yaklaşık 1.000.000 kişinin hayatını kaybetmesi, çocukların hayatlarını olumsuz etkilemiştir.

Ruanda’da her 1.000 bebekten 22’si, beş yaş altı her 1.000 çocuktan 29’u ve her 100.000 anneden 248’i hayatını kaybetmektedir. İshal, kronik beslenme yetersizliği ve tüberküloz bu ölümlerde etkili olmakla birlikte 1995’ten bu yana AIDS’den ölenlerin sayısında ciddi bir düşüş gözlenmektedir. Doğum kaydı yapılmayan çocuklar, hükûmetin sağlık imkânlarından yararlanamadığı için ciddi risk altındadır. Nüfusa kayıt olan çocukların oranı %55’tir. Ülkede anne başına yaklaşık beş çocuk düşmektedir.

2015 yılında Ruanda’da gençlerin okuryazarlık oranının %85’i bulması, eğitimde ilerleme kat edildiğini göstermektedir. İlkokulu tamamlayan çocukların oranı %60, ortaokul ve liseye kayıt olan öğrencilerin oranı %37’dir. Batı Ruanda’da ekonomik yetersizlikler nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen ailelerin varlığı, sınıfların çok kalabalık olması ve her öğretmene yaklaşık 60 öğrenci düşmesi de eğitim sektöründeki problemin başka bir cepheden görünüşüdür. Bir problem de engelli çocukların sadece %70’inin ilkokula kayıt olabilmesidir. Çünkü devlet okullarında engelli çocuklara uygun şartlar sağlanamamıştır.

1990 yılında Ruanda’da ortaya çıkan iç savaşın ve 1994 yılında yaşanan soykırımın izlerine hâlâ rastlanmaktadır. Bu soykırımda yaklaşık 1.000.000 insan hayatını kaybetmiş, 100.000 kadar çocuk yetim kalmış ve 300.000 kadar çocuk hayatını kaybetmiştir. Ülkede 0-17 yaş arası nüfusun %10’u yetimdir. Bugün itibariyle Ruanda’da 400.000 yetim çocuk bulunduğu bilinmektedir.

Son yıllarda Ruanda hükûmeti tarafından No Child Left Behind isimli bir kampanya başlatılmıştır. Bu kampanyanın hedefi çocukların kendi evlerinde, ailelerinin yanında büyümesi, ülkedeki yetim sayısının azaltılması ve yetimhanelerin kapatılmasıdır. 2012 yılında Ulusal Çocuklar Komisyonu’nun yaptığı bir çalışmaya göre, ülkede 3.323 çocuğu barından 33 yetimhane olduğu, bu çocukların en az bir ebeveyninin hayatta olduğu veya bir akrabasının bulunduğu öğrenilmiştir.

1994 yılında soykırımdan kaçan Tutsilere evlerini ve camilerini açan Müslümanlar, Hristiyan halkın yakınlığını ve sevgisini kazanmış ve kendi özel okullarını açacak seviyeye gelmişlerdir. Bazı misyoner kuruluşlar ülke içinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Ülkede bulunan yetimhanelerden bazıları Gisimba Memorial Centre, Imbabazi, Kimisigara Orphanage, Niboye Orphanage ve Enfants De Dieu; çocuklarla ilgili çalışan STK’lardan bazıları da Rwanda Wildlife Conservation Association, Save the Children International Rwanda Head Office, SOS Children’s Village Rwanda, Team Heart, Children of Rwanda, Imana Kids: Orphan Care Ministry ve Volunteers Without Borders’tır.

KAYNAKÇA:

AA. “Soykırımdan Yükselişe Ruanda”. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/soykirimdan-yukselise-ruanda/818485. (16.10.2021).

Humanium. “Realizing Children’s Rights in Rwanda”. https://www.humanium.org/en/rwanda/. (16.10.2021).

Knoema. “Rwanda-Maternal Mortality Ratio”. https://knoema.com/atlas/Rwanda/Maternal-mortality-ratio#:~:text=In%202017%2C%20maternal%20mortality%20ratio,100%2C000%20live%20births%20in%202017. (16.10.2021).

REUTERS. “Now Grown up: The Rwandan Genocide Orphans Who Found a Bigger Family”. https://www.reuters.com/article/us-rwanda-genocide-families-idUSKCN1RG1D5. (16.10.2021).

Worldometer. “Rwanda Demographics”. https://www.worldometers.info/demographics/rwanda-demographics/. (16.10.2021).

The World Bank. “Population Ages 0-14 (% of total population) Rwanda. https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.0014.TO.ZS?locations=RW. (16.10.2021).

UNICEF. “Education”. https://www.unicef.org/rwanda/education. (16.10.2021).