Kurban

Kurban- Sıkça Sorulan Sorular

1 Yetim Vakfı kurban çalışması çerçevesinde hangi faaliyetlerde bulunacak?

Yetim Vakfı 2021 yılı kurban döneminde “Kurban İbadet Yetim Emanet” slogan ve düsturu ile hayırsever bağışçılarımızın vekâletlerini vermiş oldukları kurbanlar ile yine bağışçılarımızın emanetleri olan bayramlık, zekat ve nakdi destekleri yetim yavrularımıza ve onların ailelerine ulaştırma gayretinde olacak.

2 Yetim Vakfı kurban bayramı kapsamında hangi gruplara kurban ulaştırmayı hedefliyor?

Yetim Vakfı’nın çalışma alanına giren yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetim kapsamı içerisinde bulunan 1 milyarı aşkın oldukça geniş bir kitle bulunuyor. Bu çerçevede yetim ve öksüz çocuklarımız ve onların aileleri, yetimhane ve kimsesiz çocukların bulunduğu yurtlar, evler ve elbette anne babaları olsa dahi onların sevgi, şefkat ve ilgisinden mahrum durumda bulunan çocuklarımızın bulunduğu ülke ve bölgelerde kurban çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.

3 Yetim Vakfı’nın Kurban organizasyonuyla ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

Vakfımız kurban çalışması yaparken öncelikle yapılanın bir ibadet olduğu ve en temel maksadın Allah’ın rızası olduğu bilinciyle hareket ediyor. İhtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz ve sosyal yetim durumunda bulunan çocuklarımız ve ailelerine belki senede bir defa yiyebildikleri eti ulaştırma, hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmelerinde aracı olma, bayramı on binlerce kardeşimizle ülke ve bölgelerde beraber eda ederek bir ümmet buluşması gerçekleştirme, İslam coğrafyasının farklı noktalarındaki insanlar için bir moral, motivasyon ve yaşama sevinci olabilme, yetim çocuklar üzerinden Batı-Hristiyanlık merkezli bir dünya kurmaya çalışan misyonerlerin çalışmalarına karşı bir etki oluşturabilme, kardeş coğrafyalarda yaşananları yerinde gözlemleyebilme ve yetim yavrularımızla ilgili yeni acil projeleri ülkemiz hayırseverlerinin gündemlerine taşıyabilme gibi amaçlarımız bulunmaktadır.

4 Yetim Vakfı Kurban çalışmasına nasıl hazırlanıyor?

Gidilecek ülkelerin belirlenmesi: Öncelikle kurban çalışması için uygun olan ülkeler belirleniyor. Bu ülkelerin belirlenmesindeki en önemli etken ise ülkedeki yetim çocuklar tablosu oluyor. Bu şekilde bakıldığında dünya yetim nüfusunun önemli bir kısmını barındıran ve son dönem istatistiklerine göre dünyadaki her üç yetimden ikisinin bulunduğu Afrika kıtası öne çıkmaktadır. Afrika’yı yoksulluk ve doğal afetlerin fazlaca yaşandığı Güneydoğu Asya ile savaş ve kaos ortamının milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı Ortadoğu takip etmektedir. Ekiplerin oluşturulması: Belirlenen ülke ve bölgelerde görev yapacak ekipler ülkedeki faaliyetin yoğunluğuna göre oluşturulmaktadır. Ekipler vakfın çeşitli kurullarında bulunanlar, çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüleri ile gazeteci ve yazarlardan oluşturulmaktadır. Ancak geçen sene olduğu gibi 2021 yılı Kurban dönemi de koronavirüs salgını dolayısıyla çoğu partner kuruluşlarımız aracılığı ile yürütülecektir. Partner kurumların hazırlıkları: Vakfımız kurban çalışmalarını ilgili ülkelerdeki partner kurumlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Partner kuruluşlarımız Kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılmaktadır. Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci: Ülkeler hakkında daha önceki yıllarda yazılmış olan seyahatnameler ve güncel raporlar görev yapacak ekiplere iletiliyor. Ayrıca kesim yapılacak kurban kadar vekalet ekip liderine veriliyor. Ekip vekalet adedince kurbanın kesimlerini tamamlıyor. Varsa bayramlık, zekat dağıtımları gibi sair görevler de tamamlanıyor. Geri bildirim ve raporlama: Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen Yetim Vakfı ekipleri hazırladıkları seyahat notlarını, gözlem ve problemleri ilgili komisyona aktarıyorlar. İhtiyaçlar doğrultusunda yapılması gerekenlere dair ilgili dokuman teslim edilerek müzakereler yapılır. Raporlanan bu bilgiler Yetim Vakfı tarafından değerlendirilip projelendirilir. Yetim Vakfı bu sene hangi ülkelerde kurban kesimleri gerçekleştirecek? Yetim Vakfı olarak bu sene 24 ülkede kurban kesimleri yapmayı planlamaktayız. 2021 Kurban ülkelerimiz şu şekildedir: Afganistan, Bangladeş, Benin, Burkina Faso, Çad, Endonezya-Açe, Filipinler-Moro, Filistin, Gana, Gürcistan, Moğolistan, Kenya, Mali, Nepal, Nijer, Pakistan, Sierra Leone, Sri Lanka, Somali, Suriye, Tanzanya, Tayland-Patani, Togo, Türkiye.

5 Yetim Vakfı Kurban bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?

Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı bölgeler, açlık ve kuraklığın hüküm sürdüğü fakir ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz, terk edilmiş ve sosyal yetimler ile yetimhaneler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.

6 İhtiyaç sahibi yetim, yetimhane ve yetim ailelerini nasıl tespit ediyorsunuz?

Yetim Vakfı’nın çalışma yürüttüğü ve ulaşmayı hedeflediği ülke ve bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri, araştırma ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Kardeş kuruluşlarımızın da katkılarıyla ülke ve bölgelerde bulunan yetim, öksüz ve sosyal yetim olan, yetimhanelerde bulunan en ihtiyaçlı gruplar belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. Kurban çalışmaları da öncelikli olarak bu alanlarda gerçekleştirilmektedir.

7 Yetim Vakfı olarak Kurban vekâletlerini nasıl alıyorsunuz?

Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini Yetim Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere Yetim Vakfı’na başvuran hayırseverler, bu niyetlerini ortaya koymuş olurlar. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.

8 Kurban fiyatı ne kadar?

Bir kurban hissesinin bedeli yurt dışı için 750 TL, Türkiye içinse 1,500 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyata tüm organizasyon giderleri de dahildir

9 Kurban fiyatını nasıl belirliyorsunuz?

Kurban fiyatları dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden Yetim Vakfı, kurban kesimini yapacağı bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de olanak sağlamaktadır.

10 Yurt dışından bağış yapmak mümkün mü?

Evet mümkün. https://bagis.yetimvakfi.org.tr/bagis#kurban adresinden bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

11 Kurbanlarımızın kesim fotoğraf ve video görüntülerini gönderebiliyor musunuz?

Hayır, maalesef böyle bir çalışma imkânını bölge şartlarından dolayı bulamıyoruz. Dağıtım yapılan ülke ve bölgelerden çektiğimiz fotoğraf ve video görüntülerini web sayfamız üzerinden görebilirsiniz. Kesim bilgisini vekâletinizle birlikte bize verdiğiniz telefonunuza SMS olarak bildiriyoruz.

12 Birkaç gün içerisinde farklı ülkelerde birçok ülkede kurban kesimleri nasıl gerçekleştiriliyor?

Vakfımız bir çok ülkede organizasyon kabiliyeti olan birçok partner kuruluş vasıtasıyla kurban organizasyonu gerçekleştirmektedir. Bu kurumlar kurban bayramı öncesinde dağıtımı yapılacak bölgelerde ihtiyaç sahibi yetim, öksüz, kimsesiz çocuklarımız, sosyal yetimlerimiz ve yetimhanelerin tespiti, kurbanlıkların satın alımı, kesimi ve dağıtım organizasyonunun planlamasını yapmaktadır. Bu ön hazırlıkların ardından kurbanların kesimlerine refakat edecek olan Yetim Vakfı görevlileri, kesecekleri kurban miktarınca vekâleti alarak bayram öncesinde kesim yapılacak ülkelere gitmekte ve burada kardeş kuruluşlarımız nezaretinde bayram namazı akabinde başlayarak kurban bayramının üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesimleri yapmakta ve dağıtımları gerçekleştirmektedirler. Bu sene pandemi nedenli bir sorun yaşanmaması için yine vakitlice kurban organizasyonu tamamlanmaktadır.

13 Mükellef olan kişi kurbanını dilediği yerde kestirebilir mi?

Hayırseverler kurbanlarını Yetim Vakfı’nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden kotalar dahilinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi Yetim Vakfı yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.

14 Vekalet sahibi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?

Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini Yetim Vakfı’nca cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından Yetim Vakfı merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırılmaktadır. Bu bilgilendirmenin ardından kurbanını kestiren kişilere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderilmektedir.

15 Kurban kesimleri kaç gün sürüyor?

Kurban kesimi bayramın ilk günü bayram namazından sonra başlamakta ve bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar tamamlanmaktadır.

16 Adak, akika ve şükür kurbanları da kurban bayramında kesilebilir mi?

Kurban bayramı içerisinde adak, akika ve şükür kurbanlarının kesimleri de yapılabilmektedir.

17 Kurban bağışı en son hangi güne kadar yapılabilir?

Kurban bağışları, bayramın 2'nci günü saat 23.59'a kadar yapılabiliyor.

18 Yardım kuruluşlarına vekalet verilebilir mi?

Ülke içinde veya dışındaki ihtiyaç sahipleri için kurban kesen kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurbanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.

19 Bir kurban bedelini tam olarak veremeyen kişi bunun daha azını kurban için verebilir mi?

Kurban bedeli yurtdışı 750 TL ve yurtiçi 1500 TL olduğundan bundan daha az verilecek miktar bir kurban bedeli için yeterli olmayacaktır.

20 Kimler kurban kesmelidir?

Kurban kesmek, akıl-baliğ (akıllı-ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olmak üzere kurban kesmelidir.

21 Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim esnasında hayvanların birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

22 Kurban ne demek? Hükmü nedir?

Sözlükte “yaklaşmak”, “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak ise, ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilahî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir şekilde yardımda bulunmuş hem de Cenab-ı Hakk’a yaklaşmış olur.