Trinidad ve Tobago

Yüzölçümü: 5.128 km2

Nüfus: 1.399.491

Yönetim Biçimi: Parlamenter Demokrasi

Ülke, II. Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlık sürecine girmiştir. İngiltere, 1958 yılında Karayipler’deki deniz aşırı topraklarını Batı Hint Adaları Federasyonu adı altında toplamıştır. Bu federasyonda Trinidad ve Tobago’nun dışında Jamaika, Barbados ve o dönemdeki adlarıyla Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adaları da yer almıştır. Tek bir devlet olarak yapılanması düşünülen adaların oluşturduğu federasyonun ömrü kısa olmuş ve 1962 yılında birlik dağılmıştır. Birliği oluşturan adalardan bir kısmı Birleşik Krallık toprağı olarak kalırken diğerleri dokuz ayrı devlet olarak bağımsızlıklarını ilan etmiştir. Trinidad ve Tobago da bu süreç sonunda, 31 Ağustos 1962 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Ülkedeki etnik yapıyı %38 Hintliler, %37 Afrikalılar, %25 Melezler oluşturmaktadır. Dinî dağılıma göre ülkenin %50’si Hristiyan, %24’ü Hindu, %6’sı Müslüman, %20’sı diğer inançlara mensuptur. 14 yaş altı çocuk nüfusu 280.769 ile toplam nüfusun %20.06’lık oranına tekabül etmektedir. Her 1.000 canlı doğumda beş yaş altı ölüm oranı 17.5, her 100.000 canlı doğumda anne ölüm sayısı 67’dir.

Trinidad ve Tobago 1994’ten beri enerji sektöründeki ivme merkezli, güçlü bir ekonomik büyüme yaşamıştır. Bununla birlikte yoksulluk belirgindir ve nüfusun %26’sı günde 2.75 doların altında bir gelirle yaşamaktadır.Trinidad ve Tobago’da 5-16 yaş arası çocuklar için okul zorunlu ve ücretsizdir. Bölgedeki diğer ülkelerin aksine, ülkede ücretsiz ulaşım, kitap ve yemek imkânlarının sunulması okuryazarlığı %98’e kadar artırmıştır.

Karayipler bölgesi, AIDS virüsünden en çok etkilenen ikinci bölgedir. Bir UNAIDS araştırmasına göre virüsün 1983 yılında Trinidad ve Tobago’da keşfedildiği andan 2005 yılına kadar 15.940 kişiye virüs teşhisi konmuştur. Karayip epidemiyoloji merkezine göre 2004 yılında 0-4 yaş arası çocukların %5’i ve 14 yaşına kadar olan çocukların %1’i kurbandır.

Hükûmet, evlerinde şiddete maruz kalan çocuklara belirli bir düzeyde koruma sağlayan “Aile İçi Şiddet Yasası” çıkarmış durumdadır. Gerçekten de gençler genellikle savunmasızdır; tecavüz, fiziksel istismar, ebeveynlerin uyuşturucu etkisi altında olduğu veya suç işlediği durumlarla karşılaşabilmektedirler.

Hükûmet, insan kaçakçılığını ortadan kaldırmak için birçok önlem almış olsa da Trinidad ve Tobago’nun yürürlükteki standartlara uymadığı açıktır. Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin belirttiği gibi ülke bir geçiş noktasıdır ve fuhuş mafyaları ile çocuk işçiliği istismarcıları bulunmaktadır. Örneğin Latin Amerika ve Dominik Cumhuriyeti’nden kızlar fuhşa itilmekte ve Trinidad ve Tobago’daki kulüplerde ve otellerde istismara uğramaktadırlar.

Trinidad ve Tobago sokaklarında yaşayan çocukların sayısı giderek artmaktadır. Ancak özellikle Port of Spain ve diğer şehirler arasındaki hareketliliklerinden dolayı doğru bir rakam verilememektedir. Bu çocuklar genellikle uyuşturucu kaçakçılığı veya fuhuş gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunurlar.

Trinidad ve Tobago’nun güvenlik koşulları zayıftır. Nitekim gece ve gündüz çete faaliyetleri ve özellikle turistlere yönelik fiziksel şiddet giderek artmaktadır. Ülkedeki yetim sayısı 490.000’dir. Fortin, Point, Marabella, Arima, Port of Spain, San Fernando ve Chaguanas’da yetimhaneler bulunmaktadır.

Humanium. “Children of Trinidad and Tobago”. https://www.humanium.org/en/trinidad-and-tobago/. (17.11.2021).

İNSAMER. “Ülkeler Profili”. https://www.insamer.com/tr/ulke-profili-trinidad-ve-tobago/. (17.11.2021).

Orphanages Directory. “Archive for the Trinidad and Tobago Category”. https://www.orphanagedirectory.org/category/trinidad-and-tobago/page/2. (10.12.2021).

UNICEF. “Trinidad and Tobago”. https://data.unicef.org/country/tto/. (17.11.2021).

UNICEF. “Child Disability Overview”. https://data.unicef.org/topic/child-disability/overview/. (17.11.2021).

Worldometer. “Trinidad and Tobago Population”. https://www.worldometers.info/world-population/trinidad-and-tobago-population/. (09.12.2021).