VAKFIN ADI
Madde 1 - Vakfın adı “YETİM VAKFI” dır.
VAKFIN MERKEZİ
Madde 2 - Vakfın merkezi İstanbul İli Fatih İlçesinde olup, adresi Karagümrük Mahallesi Muhtar Muhiddin Sokak Numara:11 Fatih/İstanbul’dur.
VAKFIN AMACI
Madde 3 - Vakfın amacı;
VAKFIN FAALİYETLERİ
Madde 4 - Vakıf amaçlarının gerçekleştirebilmesi için aşağıdaki faaliyetleri yapar:
VAKFIN KAYNAK TEMİNİ İÇİN YAPACAĞI İŞ VE EYLEMLER
Madde 5 - Vakıf amacına ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır,taşınmaz malları ve hakları bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri, ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunu’nun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf malvarlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyette bulunur. Paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, müzayedeler organize eder. İşletmeler kurar, kurulu bulunanları satın alır veya ortak olur. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.
VAKFIN KURULUŞ MAL VARLĞI
Madde 6 - Vakfın kuruluş malvarlığı kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan 60.000 TL (Altmış Bin Türk Lirası)'dır.
VAKFIN ORGANLARI
Madde 7 - Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.
MÜTEVELLİ HEYETİ
Madde 8 - Vakfın mütevelli heyeti, aşağıda adları yazılı kişilerdir. Mütevelli Heyeti kararı ile bu sayı artırılabileceği gibi azaltılabilir.
Mazeretsiz olarak üst üste 3 (üç) defa toplantılara katılmayan, mütevelli heyetçe kendisine verilen görevleri yerine getirmeyen ve vakfın amaç, misyon ve saygınlığına, genel ahlaki değerlere aykırı hareket ettiği mütevelli heyetçe tespit edilen kişilerin mütevelli heyet üyelikleri kendiliğinden sona erer.
Mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa, üyeliğin kendiliğinden sona ermesi ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliklere, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklifi ve mütevelli heyetinin oy çokluğu ile alacağı kararla yeni üye seçilir. Ölüm ve istifa sonrasında mevcut üye sayısı toplam üye sayısı olarak esas alınır ve bu sayı üzerinden toplantı ve karar yeter sayıları aranır.
MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 9 - Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda belirtilmiştir:
MÜTEVELLİ HEYETİNİN TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NİSABI
Madde 10 - Mütevelli heyetinin ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır.
Mütevelli Heyet olağan toplantılarını 3 (üç) yılda bir mayıs ayı içerisinde yapar, ayrıca Yönetim Kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya Mütevelli Heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak Yönetim Kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak, olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az onda birinin yazılı önerisi ile; senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme Madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla ya da toplantının yapılacağı tarihteki güncel iletişim ve tebligat araçları ile bildirilir.
Mütevelli Heyeti üye tamsayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının üçte birinden (1/3) az olamaz. Ölüm ve istifa halinde üye tamsayısı mevcut üye sayısıdır.
Mütevelli Heyeti karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarısından bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Mütevelli Heyetinden bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tamsayısının üçte ikisidir.
YÖNETİM KURULU
Madde 11 - Vakıf Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyetçe 3 (üç) yıllığına seçilecek 9 (dokuz) asil ve 5 (Beş) yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan vekili ve yönetim kurulu içerisinde görev dağılımı yapabilir. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır. Toplantı yeter sayısı üye tam sayısının bir fazlası olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.
YÖNETİM KURULU GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Madde 12 - Yönetim Kurulu, vakfın yönetim ve icra organıdır. Bu sıfatla yönetim kurulu:
VAKFIN TEMSİLİ
Madde 13 - Vakfı Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı veya başkan vekiline devredebilir.
Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye yetkili kılabilir.
DANIŞMA MECLİSİ
Madde 14 - Danışma Kurulu;
Vakfın kuruluş misyonunu benimseyip vakıf faaliyetlerine yönelik maddi, manevi, ilmi ve teknik olarak, destek sağlayabilecek ve vakfın hizmet kitlesine model olabilecek kişilerden Danışma Kurulu üyeleri seçilir. Danışma Kurulu üyeleri Yönetim Kurulu tarafından seçilir. Danışma Kurulu üye sayısı Yönetim Kurulu tarafından artırılabileceği gibi azaltılabilir.
Danışma Kurulu Yönetim Kurulunun daveti üzerine toplanabileceği gibi her bir üye davet edilerek uzmanlık alanı ile ilgili vakfa katkı sağlaması talep edilebilir. Danışma Kurulu üyelerinin vakıf misyonu ile bağdaşmayan eylem ve söylemleri olması halinde Yönetim Kurulu kararıyla üyeliği sonlandırılır.
DENETİM KURULU
Madde 15 - Denetim kurulu Mütevelli Heyeti adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, mütevelli heyeti tarafından3 (üç) yıl için seçilecek 3 (Üç) kişiden oluşur. Tercihen alanında uzmanlaşmış kişilerden seçilir. Ayrıca 2 (iki) yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asil üye yerine yedek üye göreve çağırılır. Denetim Kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinden yapar. Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, Mütevelli Heyeti toplantısından en az 15 (on beş) gün önce Mütevelli Heyetine gönderilmek üzere Yönetim Kuruluna verilir. Vakfın gerekli görmesi halinde faaliyet ve hesapları ulusal veya uluslararası bağımsız denetim kuruluşları tarafından da denetlenebilir.
HUZUR HAKKI
Madde 16 - Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını mütevelli heyeti belirler.
VAKFIN GELİRLERİ
Madde 17 - Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir:
VAKFIN GELİRİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER
Madde 18 - Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisi vakfın amaçlarına, kalanı yönetim ve idame
giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur.
RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 19 - Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler Yönetim Kurulunun veya Mütevelli Heyeti üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile Mütevelli Heyet üye tam sayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.
VAKFIN SONA ERMESİ
Madde 20 - Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde borçların tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar Mütevelli Heyetinin belirleyeceği aynı amaca hizmet eden başka bir vakfa devredilir. Vakfın sona ermesi, ancak Yönetim Kurulunun veya Mütevelli Heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve Mütevelli Heyeti üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile mümkündür.