Yetim Çocukların Sayısı Birçok Ülke Nüfusunu Aştı

Dünyada yetim çocuklar birçok ülkenin nüfusundan daha fazla. Çocuklar aile koruması olmadan yaşamak zorunda kalıyor.
27.03.2022 | 
Yetim Çocukların Sayısı Birçok Ülke Nüfusunu Aştı

Dünyada yetim çocuklar birçok ülkenin nüfusundan daha fazla. Çocuklar aile koruması olmadan yaşamak zorunda kalıyor. Birçok sebebi var ama ilk akla gelen savaşlar... Suriye'den sonra Ukrayna’da yaşanan çatışmalar bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu.

Savaşlar, çatışmalar, kuraklık, kıtlık, hastalıklar ve afetler…

Her gün yaklaşık 10 bin çocuk bu sebeplerden ailesini kaybediyor. Dünya üzerinde aile korumasından uzak olan çocuk sayısı çok fazla. Yüz binlerce çocuğun can güvenliği, beslenme ve barınma sorunu var.

200 milyona yakın çocuk sokakta yaşamak zorunda

Yetim Vakfı Başkanımız Murat Yılmaz, "Baktığımız zaman bu 400 milyon çocuğun yarısı, 200 milyonu herhangi bir aile ve kurum koruması olmadan sokaklarda yaşamak durumundalar. Sokakta yaşamak demek ne demek? Organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri, savaş ağları, madde bağımlılığıyla ilgili ya da bambaşka amaçları olan sokak çeteleri... Bunların kıskacına düşmek demek, fuhşa batmak demek, sağlıklı bir düzenli bir yaşamın olmaması demek. Eğitim imkânları, sağlık imkânlarının sosyal çevrenin olmaması demek." ifadelerini kullandı.

Yetim kalmanın en temel sebebi savaş

Yetim çocukların çoğu savaş ve krizlerin yaşandığı coğrafyalarda hayatlarını sürdürüyor. Ancak kitlesel göçler olduğunda bu durumdan refakatçisi olmayan çocuklar da etkilenip, yer değiştirebiliyor. Ya da çeşitli grup ve örgütler tarafından kaçırılıyor.

Yetim Vakfı Başkanımız Murat Yılmaz, "İstatistiklere göre senede 4 milyon kişi kaçırılıyor bu 4 milyon kişinin iki buçuk milyonunu çocuklar oluşturuyor ve kaçırılan çocukların iki buçuk milyon çocuğun 1 milyon 100 bin kadarı fuhuş mafyaları tarafından kaçırılıyor." dedi.

En az 218 milyon çocuk işçi var...

Korumasız çocukların yaşadığı acı tablo verilere de yansıyor. Uluslararası Çalışma Örgütünün yayınladığı rapora göre dünyada en az 218 milyon çocuk işçi var ve bunların en az 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı da gelen 63 bin mülteci çocuğun 10 bin kadarının Avrupa’da kaybolduğunu duyurdu.

Belki 100 binlerin üzerinde çocuk Avrupa'da kayıp

Başkanımız Murat Yılmaz, kayıp çocuklara ilişkin şunları söyledi: "Avrupa da işte geçtiğimiz yıllarda işte 10 bin kayıp çocuk sonra 18 bine çıktı. Ama rakamlar bunun çok çok üzerinde. Belki 100 binlerin üzerinde çocuk Avrupa'da kayıp. Bu çocuklar hangi mafyalar tarafından kaçırılıyor? Belki kiliseler tarafından alınıp burada ailelere verilip Hristiyanlaştırılıyorlar ya da bu çocuklar köle işçiler haline getiriyorlar."

İstismara açıklar

Mülteci, yetim veya refakatsiz çocuklar her türlü istismar, horlanma, kültürel ayrımcılığa uğruyor. Bunun dışında çocuklar, asimilasyon politikalarına maruz kalıyor. Yetim çocuklara yardım götüren ilk 10 kuruluşun 8'ini ABD merkezli misyonerler oluşturuyor. Bu kuruluşlar dünya genelinde 120 milyondan fazla yetime ulaşıyorlar.

Kaynak: TRT HABER

https://www.trthaber.com/haber/dunya/dunyanin-yetim-cocuklari-667078.html

Son Eklenenler

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yetim ve Kimsesiz Çoc

"Yetim ve kimsesiz çocukların sosyal devlet anlayışıyla ebeveyn sorumluluğunun üstlenilmesi mühimdir."

  • 22.11.2022

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Yetim ve Kimsesiz Ço

İslam'ın kitabında eğer ilk inen surelerden birisinde yetimden bahsediliyorsa, burada bir hikmet vardır.

  • 22.11.2022

Yetim Çocukların Sayısı Birçok Ülke Nüfusunu Aştı

Dünyada yetim çocuklar birçok ülkenin nüfusundan daha fazla. Çocuklar aile koruması olmadan yaşamak zorunda kalıyor.

  • 27.03.2022