Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle 19-20 Kasım 2022 tarihlerinde “Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu” gerçekleştirilecektir.
14.11.2022 | 
Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle 19-20 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak olan “Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu” Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop Beyefendi’nin kıymetli teşrifleriyle gerçekleştirilecek.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesinde, Bağcılar Belediyesi’nin iş birliği ve desteği ile gerçekleştirilen Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu’nda, alanında uzman on sekiz konuşmacımız yer alacak. Yetimlik ve yetimlik hukuku, yetimin himaye edilmesinde fertlerin ve toplumların sorumlulukları, yetimin himaye edilmesinde ulusal ve uluslararası kurumlar, pratikler ve tecrübeler gibi konular ele alınacak.

Aynı zamanda ülkemiz ve dünya üzerinde bulunan yetim, öksüz ve dezavantajlı çocukların sorunları konuşulacak ve çözüm önerileri getirilecek.

Sempozyumun birinci günü (19 Kasım 2022) İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, Mavi Salon’da, saat 11.00’de açılış ve protokol konuşmalarıyla başlayacak.

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından İstanbul 2 nolu Baro Başkanı Av. Yasin Şamlı, Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Rıdvan Arslan, İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Av. Fehmi Bülent Yıldırım, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ve teşrifleri halinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, günün önemiyle alakalı konuşmalarını yapacaklar.

Birinci oturumda “Yetimlik ve Yetimlik Hukuku” ana başlığı altında, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Süleyman Kaya'nın moderatörlüğünde dört konuşmacımız tebliğlerini sunacak:

  • Yetim Vakfı Başkan Vekili Av. Hüsamettin Orhan, Kavramsal Açıdan Yetimlik
  • İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Dekan Yrd. Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, İslam’da Yetim Hukuku ve Yetimin Himayesinde Fertler ve Toplumun Sorumlulukları
  • Adalet Bakanlığı pedagoglarından Oğuzhan Eyilik, Yetimliğin En Yaygın Hali: Sosyal Yetimlik ve Suça Sürüklenen Çocuklar
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Öksüz ve Yetim Hizmetleri Birimi’nden Süriye Kutan ise Türk Hukukunda ve Uluslararası Hukukta Çocuk Hakları konulu tebliğlerini sunacaklar.

İkinci, üçüncü ve dördüncü oturumlar, 20 Kasım 2022 Pazar günü, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 11.00’de başlayacak.

İkinci oturumda “Yetimlerin Himaye Edilmesinde Toplumsal Sorumluluk” ana başlığı altında, Kızılay Akademi'den Dr. Selman Salih Kesgin'in moderatörlüğünde beş konuşmacımız tebliğlerini sunacak:

  • Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Halide Aslan, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiyesi’ne Yetim ve Kimsesiz Çocukları Himaye Eden Kurumlar
  • İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Gülüşan Göcen, Çocuk Evleri Üzerinden Din, Şükür, Maneviyat ve Mutluluk İlişkisini Anlamak
  • Çocuk ve Aile Terapisti-Sosyal Hizmet Uzmanı Dr. Esin Akdeniz Tüccar, Yetim ve Yetim Annelerinin Güçlendirilmesinde Kurumların ve Toplumun Sorumlulukları
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeki Karataş, Çocukları İstismar Eden Yapılar ve Bu Yapılara Karşı Alınması Gereken Önlemler
  • İstanbul Sanat Araştırmaları Merkezi’nden Sinema Eleştirmeni İhsan Kabil, Görsel Sanatlarda Yetim Temsili ve Sinemaya Düşen Sorumluluklar konulu tebliğlerini sunacaklar.

Üçüncü oturumda “Yetimin Himaye Edilmesinde Ulusal ve Uluslararası Kurumlar, Pratikler ve Tecrübeler” ana başlığı altında, Ak Parti İstanbul Milletvekili Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Av. Serap Yaşar'ın moderatörlüğünde, dört konuşmacımız tebliğlerini sunacak:

  • İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Memduh Cemil Şirin, Doğu Batı Ekseninde Çocuk Himaye Sistemleri ve Kurumları: Farklı Ülke İdarelerinin Mukayeseli İncelemesi
  • Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Araş. Gör. Burak Küsmez, Sivil Toplum Kuruluşlarının Çocuk Koruma Uygulamalarındaki Rolü ve Dünyada Kurum Bakımına Güncel Yaklaşımlar
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Uzm. Abdurrahman Taşkan, Türkiye’de Çocuk Koruma Hizmetlerine Genel Bir Bakış
  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Emine Saklan, Türkiye’de Suriyeli Mülteci Çocukların Toplumsal Entegrasyonunda UNICEF’in Rolü konulu tebliğlerini sunacaklar.

Dördüncü oturumda “Savaş, İşgal ve yoksulluk Sarmalında Yetim ve Dezavantajlı Çocuklar” ana başlığı altında, İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi İzzet Şahin'in moderatörlüğünde beş konuşmacımız tebliğlerini sunacak:

  • Araştırmacı-Yazar Nureddin İzbasar, Doğu Türkistan
  • The Independent Latin Amerika Bölge Uzmanı Hüsamettin Aslan, Latin Amerika
  • İNSAMER Ortadoğu Uzmanı Kadriye Sınmaz, Filistin
  • Yeryüzü Çocukları Derneği’nden Serra Erel, Suriye
  • Kiev Kırım Ailesi Kültür Merkezi Koord. Anife Kurseitova ise Ukrayna konulu tebliğlerini sunacaklar.

Sempozyuma katılmak için aşağıdaki linkten formu doldurabilirsiniz: https://forms.gle/LNRbn81CZxMrcY8R6

 

 

Son Eklenenler

Çocuk ve Afet Çalıştayı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle 19 Kasım Pazar günü “Çocuk ve Afet Çalıştayı” gerçekleştirilecektir.

15 Ramazan Dünya Yetimler Günü Basın Açıklaması

Yetim Vakfı, her yıl ramazan ayının 15. günü idrak edilen Dünya Yetimler Günü münasebetiyle yaşadığımız çağın insanlık karnesini gözler önüne serdi.

Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle 19-20 Kasım 2022 tarihlerinde “Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu” gerçekleştirilecektir.