1948’den beri resmi olarak süren İsrail işgali günümüzde artan şiddetiyle devam etmektedir. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerine göre, Gazze’nin %40.4’ü 0-14 yaş arası çocuklardan, %27.8’i 15-29 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Ayrıca 3.9 ile Gazze en yüksek doğum oranına sahiptir.
Çocuk nüfusunun bu kadar yüksek olduğu bir bölgede eğitim, sağlık, temel sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçların çok kısıtlı olması hali hazırda çocukların üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Mevcut öğrenciler için yetersiz olan okullar, İsrail saldırılarıyla yıkılmaktadır. Hastaneler ve yerleşim alanları günümüzde hala İsrail tarafından bombalanmaktadır.
Elektrik ve Yakıt Yok
Gazze Şeridi yaklaşık 365 metre kare bir alana sahiptir ve 2.3 milyon Filistinli burada yaşamaktadır. Gazze Şeridi’nin 15 yıldır kapalı olması Filistinlilerin hareket alanını kısıtladığı gibi tüm çocukların sağlık ve eğitim alanları da kısıtlamaktaydı. Dahası Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yoksulluk, had safhaya ulaşmış durumdadır. Buradaki ailelerin %40’ı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. 7 Ekim’de başlayan savaşla birlikte Gazze’de elektrik ve yakıt kesilmiştir. Elektriğin olmaması gıda kıtlığını arttırmakta, soğutmayı imkânsız hale getirmekte, gündelik hayatta kullanılan birçok aracı etkisiz hale getirmektedir. Filistinliler ve özelikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar insani yardımın hayatî olduğu bir dönemden geçmektedirler. Hamile kadınların çoğu yüksek risk altında kalıp temel gereksinimlerine erişemez hale gelmişlerdir.
Her Gün Yüzden Fazla Çocuk Ölüyor
7 Ekim’den bugüne Gazze’ye 4 bin ton ağırlığında 6 binden fazla bomba atıldı. Bombardımanlar sonucu 5500’den fazla bina yıkıldı. 14 gün içerisinde hayatını kaybeden çocuk sayısı 1756’ya ulaştı. Yayımlanan rapora göre ise her gün 100’den fazla çocuk ölüyor. 13 Ekim’de Durra Çocuk Hastanesi, İsrail savaş uçakları tarafından fosfor bombalarıyla vuruldu. Ayrıca 18 Ekim’de İsrail’in El-Ehli Baptist Hastanesi’ne saldırmasıyla sadece bir günde Gazze’de 471 kişi hayatını kaybetti ve 314 kişi ise yaralandı. Kurbanların %70’inin çocuk, kadın ve yaşlı olduğu biliniyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre enkaz altında hala yaklaşık 1.400 kişi var ve bunların 700’ü çocuk.
Gazze’de Yetimler
Gazze’de en az 22 bin çocuğun yetim olduğu bilinmektedir ve bu saldırılarla da her geçen gün yetim çocuk sayısı artmaktadır. Bununla birlikte İsrail’in hastane, cami, kilise fark etmeksizin gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılardan sağ kurtulan çocukların yaşadıklarını travmaların psikolojik etkileri de hafife alınamayacak kadar ciddi bir sorundur. 2022 yılında Çocukları Kurtarın Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre halihazırda Gazze’deki çocukların %80’i ablukadan dolayı depresyon semptomları göstermektedir. Maruz kaldıkları korkunç deneyimlerin, yaşadıkların yerlerin harap olmasının ve en önemlisi ebeveynleri başta olmak üzere yaşadıklarını kayıpların Gazzeli çocukların yaşadıkları psikolojik sorunları artıracağı maalesef acı bir gerçektir.
Yetim çocuklar başta olmak üzere anne-babası hayatta olmasına rağmen yaşanan maddi-manevi kayıplardan dolayı sosyal yetim sayılabilecek Gazzeli çocukların tamamının yaşamlarını devam ettirebilmeleri için sosyo-ekonomik ve psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Defense for Children International çalışanı Muhammet Ebu Rukbeh’in de belirttiği gibi “Bu savaşın yansımaları sadece kaybedilen kurbanları ve yakınlarını etkilemeyecek, aynı zamanda biz sivillerin ve çocukların üzerindeki etkisi de felaket olacak”.
Allah başta çocuklar olmak üzere Filistinli kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun. En kısa zamanda hayırlı zaferler nasip etsin.
Hazırlayanlar: Neslihan Duman, Reyhan Ozan